Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 31/2017

Øget brugervenlighed på Blackboard skal bane vej for udbredelsen af EDU IT-tiltag

Udvalget for Uddannelse har i dag fredag gjort status på Blackboard, der fra dette efterår er implementeret som eneste og fælles læringsplatform for alle undervisere og studerende på tværs af AU. Dermed er der skabt et fælles ståsted for den videre udvikling af EDU IT-tiltag på Aarhus Universitet, der på sigt skal bane vej for mere læring.

Øget brugervenlighed er næste skridt og vil være højt prioriteret i den projektbeskrivelse om udbredelsen af EDU IT, der den 12. december forelægges bestyrelsen. Her lægges der op til både investering i teknologi, kompetenceudvikling og omlægning af undervisning.


Ny ph.d.-undersøgelse skydes i gang

AU’s fire ph.d.-skoler skyder mandag den 30. oktober en stor undersøgelse i gang blandt alle universitetets ph.d.-studerende. Undersøgelsen skal give et grundigt billede af kvaliteten i ph.d.-forløb på hele universitetet. Det er anden gang, undersøgelsen gennemføres – første gang var i 2013.


 

AU vil have flere kvinder på IT-uddannelserne

Med knap 50 deltagere var rekordmange unge kvinder i sidste uge samlet til Aarhus Universitets årlige IT Camp for piger. Campen, som arrangeres af frivillige studerende med støtte fra IT-industrien, blev afviklet for 11. år i træk, og det gode initiativ har de seneste år spredt sig til andre universiteter.

Campen er et led i arbejdet med at rekruttere flere kvindelige studerende til universitetets uddannelser i IT og datalogi, hvor andelen i dag er under 20 pct. I et interview til Jyllands-Posten den 19. oktober slår prorektor Berit Eika fast, at der er behov for både mænd og kvinder i IT-branchen, og at AU vil gå målrettet efter at rekruttere flere kvinder til faget. Hun ser blandt andet et stort potentiale i at tydeliggøre anvendelsesperspektivet, som typisk appellerer mere til kvinderne.

Behovet for at rekruttere flere kvinder hænger sammen med universitetets digitaliseringssatsning, som blandt andet skal bidrage til at imødekomme efterspørgslen på højtuddannet arbejdskraft inden for informations- og kommunikationsteknologi.

Aarhus Universitet har for nyligt intensiveret indsatsen og har nedsat en arbejdsgruppe med både professorer og administrative kræfter, der nu skal samle og udvikle arbejdet med at skabe større diversitet på IT-fagene.


 

 

Valg til arbejdsmiljøorganisationen på Aarhus Universitet

I starten af 2018 skal der vælges nye arbejdsmiljørepræsentanter på AU, men det er allerede nu, du skal overveje, om du har lyst til at stille op. Opstillingsperioden varer fra december måned og frem til 8. januar. Rektor Brian Bech Nielsen opfordrer alle ansatte til at engagere sig i valget til arbejdsmiljøorganisationen.


AU hylder studerende medaljevindere

Den 25. oktober hyldede Aarhus Universitet 13 medaljevindende studerende ved universitetet. De blev fejret for deres sportslige toppræstationer i det forgangne år og for deres evne til at kombinere sporten med en akademisk uddannelse.

Medaljevinderne er alle en del af AU’s Dual Career-program for elitesportsudøvere, der fremmer muligheden for at tage en universitetsuddannelse sideløbende med en professionel sportskarriere. Med 40 atleter har Aarhus Universitet det højeste antal Team Danmark-støttede studerende i landet. Mere end 250 studerende elitesportsudøvere er pt. tilknyttet Dual Career-programmet. 


Næste års rekrutteringskampagne bygger på 2017-succes

Evaluering af 2017-rekrutteringskampagnen viser en positiv modtagelse af indsatsen hos potentielle studerende. Det nye koncept, ”Tænk dybere – nå længere”, er blevet modtaget bedre end forrige års kampagner.

I 2017 faldt antallet af ansøgninger på landsplan. Også AU oplevede en mindre tilbagegang, men klarede sig godt optagelsesmæssigt med en fremgang i optagne med AU som 1. prioritet og en øget gennemsnitlig adgangskvotient.

I forhold til 2017-kampagnen fremhævede de unge, som har bidraget til evalueringen, at konceptet meget relevant for dem skildrede livet som studerende. Derudover var tilbagemeldingen, at kommunikation med nuværende studerende er afgørende, fordi de kan fortælle om det faglige og sociale, mens vejledere kan fortælle om rammerne for studierne. Andre vigtige parametre for valg af uddannelse er byen, vennerne og boligsituationen.

På baggrund af evalueringen vil der komme mindre justeringer i kampagnen for 2018, men overordnet fastholder AU konceptet fra 2017. Det er den tværgående rekrutteringsgruppe med repræsentanter fra alle fakulteter, som kvalificerer den kommende kampagne.

Fakultære kampagneaktiviteter kan fortsat iværksættes i tråd med det fælles koncept, som det i høj grad også var tilfældet i 2017. 


Viden og fakta er afgørende for demokratiet

Det er en trussel for demokratiet, at der er stigende mistillid til fakta, mangel på respekt for viden og stigende apati over for nyheder og medier, sagde rektor Brian Bech Nielsen i sin velkomsttale for 470 deltagere til konferencen ”Global Constructive Journalism” på Aarhus Universitet torsdag den 26. oktober.

Journalistik er en vigtig pille i et velfungerende demokrati, og derfor er det meget relevant at se på, hvordan borgernes interesse for at få viden og fakta fra medier til at vokse igen. Konstruktiv journalistik kan være et af svarene. Men helt overordnet er det alle samfundsinstitutioners ansvar at bidrage til at få tilliden til og respekten om viden og fakta tilbage i samfundet. Det ansvar tager AU meget seriøst, understregede Brian Bech Nielsen.


 

Giv studenteriværksættere luft under vingerne

Prorektor Berit Eika argumenterer med et debatindlæg i Børsen for, at de mest lovende iværksættere bør trækkes ud af fremdriftsreformens bøderegnskab. Det vil stimulere dansk erhvervsliv ved at understøtte Aarhus Universitets dual career-initiativ, som giver dygtige iværksættere adgang til særlig rådgivning og fleksibilitet i studieplanlægningen. Indlægget kommer i kølvandet på anbefalinger fra Erhvervsministeriets iværksætterpanel samt en UFM-undersøgelse, som viser, at universitetsiværksættere har større vækstrater end andre nystartede virksomheder.


31 millioner til europæisk forskersamarbejde med AU i spidsen

Et nyt europæisk samarbejde med Aarhus Universitet i spidsen har netop fået en bevilling på 31 millioner kr. under EU’s forsknings- og innovationsprogram ”Horizon 2020.” Samarbejdet har fået navnet ANTHUSIA (Anthropology of Human Security in Africa) og skal i de kommende år give indsigt i, hvordan organisationer, der arbejder i Afrika, bedre kan håndtere nogle af de største udfordringer på det afrikanske kontinent. Professor MSO i antropologi Lotte Meinert leder projektet.


300.000 kr. til forskning i bedre medicinering af parkinson- og alzheimerpatienter

Lektor og ph.d. Morten Schallburg Nielsen fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet modtager 300.000 kr. fra Riisfort Fonden. Bevillingen skal gå til forskning i blod-hjerne-barrieren og føre til bedre medicinering af bl.a. patienter med Parkinson og Alzheimer.


 

 

Medicinstuderende løb 62.000 kr. hjem til Kræftens Bekæmpelse

Onkologisk Selskab for Medicinstuderende samlede lørdag den 21. oktober 550 løbeglade deltagere til Knæk Cancer-løb i Universitetsparken. Med arrangementet lykkedes det de studerende at samle 62.000 kr. ind til Kræftens Bekæmpelse.


Deltag gratis i vidensfestival på Bispetorv 

AU-forskere er med, når reformationen er centrum for en stor vidensfestival på Bispetorv 28.-31. oktober. Her kan besøgende lade sig inspirere af Luther og gentænke deres verden anno 2017.

Der er gratis adgang og rabat for medarbejdere på Aarhus Universitet til flere af arrangementerne, som bl.a. omfatter tese-talks om mediernes fremtid, teknologiens udvikling, naturen, danskhed og kønskampen. Se også historisk talkshow med skuespiller Bjarne Henriksen i rollen som Luther og få mere end 50 % rabat på billetten. Hør koncerter, oplev forskershow på Aarhus Teater, se lys – og videoinstallationer på Bispetorv og meget mere.

Vidensfestivalen er en del af Rethink Reformation: Et samarbejde mellem Folkeuniversitetet, Aarhus Universitet og Aarhus Domkirke, der har sat fokus på Reformationen som kulturhistorisk begivenhed. Aarhus Universitet afholder en bred videnskabelig konference i umiddelbar forlængelse af den folkelige fejring på Bispetorv. Prodekan Anne Marie Pahuus står sammen med lektor Bo Kristian Holm bag konferencen.


Kalender

 

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på adressen http://info.au.dk/medarbbreve, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.

På adressen http://www.au.dk/om/uni/universitetsledelsen/nyhedsbrevuniled/2016 kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det på adressen http://info.au.dk/medarbbreve/index.asp