Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 25/2018

Nyt center for jura og digitalisering indviet

I dag fredag den 17. august blev et nyt juridisk forskningscenter officielt indviet ved Aarhus Universitet. Center for Ret og Digitalisering (CREDI) skal blandt andet klæde fremtidens jurister på til en endnu mere digital fremtid.

Centerets erklærede mål er dels at fremskaffe ny viden om digitaliseringens konsekvenser for juraen. Dels at samle den eksisterende viden, der lige nu findes spredt hos andre universiteter, organisationer og myndigheder.

I sin åbningstale ved dagens indvielse fremhævede rektor Brian Bech Nielsen, at gode og trygge juridiske rammer om et stadigt mere digitalt samfund er nødvendige:

”I modsætning til vores mobiltelefoners styresystem bliver vores retssystem ikke opdateret af sig selv. Hvis vi skal sikre, at det er os, der styrer teknologiens udvikling – og ikke omvendt – så kræver det opmærksomhed, omtanke – og ikke mindst viden. Den opgave har Center for Ret og Digitalisering påtaget sig at løfte med forskning, formidling og ikke mindst uddannelse i international topklasse”.

Lektor Hanne Marie Motzfeldt er sat i spidsen som centerleder.

Det nye center er med til at understøtte Aarhus Universitets omfattende satsning inden for det digitale område, der skal ruste forskere, studerende og den nuværende arbejdsstyrke til fremtidens digitale omstilling. Læs mere om satsningen 


Jakob Ellemann-Jensen: Endnu en dag i mit liv, hvor jeg blev klogere

Mandag den 13. august besøgte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen Aarhus Universitet. Efter besøget fremhævede han på twitter vigtigheden af forskernes arbejde: 

”I går var jeg på tur med gode mennesker fra @AarhusUni for at få større indsigt i den forskningsbaserede myndighedsbetjening. Det var endnu en dag i mit liv, hvor jeg blev klogere. Tak for det, og for det vigtige arbejde, I udfører for Danmark.”

Ministeren besøgte både forskningsskibet Aurora, Agro Food Park og Foulum. I løbet af sit besøg fik ministeren oplæg om bl.a. vandmiljø, landbrugs- og klimapåvirkning, fødevareforskning og erhvervssamarbejde inden for fødevareområdet samt cirkulær bioøkonomi.


AU er tredjebedst i verden i offentlig forvaltning

Aarhus Universitet udmærker sig med forskning i verdensklasse inden for flere områder, herunder offentlig forvaltning. På den netop offentliggjorte Shanghai-rangliste over de bedste universiteter i verden, klatrer Institut for Statskundskab på Aarhus BSS opad på listen og rangeres nu som nummer tre i verden inden for offentlig forvaltning og nummer tre i Europa inden for statskundskab.

Aarhus Universitet udmærker sig også på en række andre af Shanghai-listens 52 fagområder. Blandt andet er AU på området Public Health hoppet op i top 50 til en plads som nummer 35 i verden. Derudover placerer Aarhus Universitet sig blandt de bedste 50 inden for fagområderne Geography (32), Ecology (43), Oceanography (48), Environmental Science and Engineering (38), Food Science and Technology (22), Agricultural Sciences (10), Clinical Medicine (29), Medical Technology (41), Economics (42), Sociology (48) og Political Sciences (19).

På den samlede liste ligger Aarhus Universitet for tredje år i træk nummer 65 – universitetets hidtil bedste placering.

Shanghai-ranglisten lægger blandt andet vægt på antallet af ofte citerede forskere, antal artikler publiceret i videnskabelige tidsskrifter og antallet af Nobelpristagere. Ranglisten domineres af de amerikanske universiteter i toppen. Aarhus Universitet har de seneste 10 år oplevet stabil fremgang og har siden 2008 ligget i top 100.


Husk: Frist for tilmelding til årsfest er 21. august

Alle medarbejdere med ledsager er inviteret til at deltage i årsfesten den 14. september – i Aulaen om eftermiddagen og i Musikhuset om aftenen. Alle medarbejdere har modtaget invitationen i en mail, og frist for tilmelding er på tirsdag den 21. august.

Tildelingen af pladser til begge arrangementer foregår efter lodtrækning, som foretages af KongresKompagniet. Medio uge 36 får de tilmeldte besked om udfaldet af lodtrækningen.

Pladserne til medarbejdere til Aulaen om eftermiddagen og til Store Sal om aftenen fordeles relativt efter antallet af medarbejdere på de fire fakulteter og administrationen, så alle har lige store chancer for at få en plads.


Søg om publikationsstøtte inden 7. september

Nu kan alle AU-ansatte igen søge Aarhus Universitets Forskningsfond om støtte til publikationer, der bidrager til at udbrede videnskabelige arbejder og anden virksomhed ved universitetet.

Ansøgningsfristen er 7. september, og uddelingen sker i andet halvår af 2018. Den samlede pulje for 2018 er på 5 mio. kr.


Kæmpebevilling til uddannelse af fremtidens innovationsledere 

Med en bevilling på 81,6 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal et nyt femårigt projekt efteruddanne erfarne forskere, sundhedsprofessionelle og faglige specialister til at blive fremtidens sundhedsinnovatorer.


To AU-forskere får millionbevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd

Lektor Claudio Orlandi fra Institut for Datalogi og lektor Martin Bækgaard fra Institut for Statskundskab er blevet tildelt et ERC Starting Grant på hver 1,5 mio. euro.


Forsker hædres med ’den lille nobelpris’ i medicinsk forskning

Lektor Martin Roelsgaard Jakobsen fra Institut for Biomedicin modtager Anders Jahre-prisen for yngre medicinske forskere. Prisen uddeles af Universitetet i Oslo og anses som en af Nordens mest prestigefulde forskningspriser.


Tillykke med de 50 år til Psykologisk Institut

Studerende, alumner og medarbejdere er i dag samlet for at fejre Psykologisk Instituts 50-års jubilæum. Det sker med hjælp fra en række interne og eksterne oplægsholdere; heriblandt institutleder Jan Tønnesvang, forkvinde for Dansk Psykologforening, Eva Secher Mathiasen, professor ved Aalborg Universitet (og AU-alumne), Svend Brinkmann, samt professor og grundforskningscenterleder Dorthe Berntsen.


Jacob Kjær Eskildsen fortsætter som institutleder

Professor Jacob Kjær Eskildsen fortsætter som institutleder på Institut for Virksomhedsledelse fra den 1. august og tre år frem.


Kalender

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på adressen http://info.au.dk/medarbbreve, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.

På adressen http://www.au.dk/om/uni/universitetsledelsen/nyhedsbrevuniled/2017 kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det på adressen http://info.au.dk/medarbbreve/index.asp