Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 14/2019

 

Folkemødedebat: Hvad koster fleksible uddannelser?

Det er godt med mere fleksibilitet i uddannelsessektoren. Men fleksibilitet har også en pris, og den skal vi tale åbent om.

Sådan skrev prorektor Berit Eika som optakt til en debat på forskningsskibet Aurora ved Folkemødet i denne uge. I sit debatindlæg udtrykte prorektoren bekymring for, om udvidelsen af retskravet kan ende med at sænke danskernes samlede uddannelsesniveau. Det kan blive en realitet, hvis bachelorerne ikke vender tilbage til universitetet for at tage en kandidatuddannelse, efter de har været på arbejdsmarkedet i nogle år.

I debatten deltog også Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, Johan Hedegaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd, samt professor i økonomi, Torben M. Andersen.

Mere folkemøde: Forskningsformidling og debatter på dækket af Aurora

Ud over fleksible uddannelser sætter Aarhus Universitet igen i år flere aftryk på den videnskabelige dagsorden på Folkemødet, der løber af stablen netop i disse dage på Bornholm. 

Fra kajen i Allinge inviterer Aarhus Universitet ombord på forskningsskibet Aurora til tre dages intensivt program. Der afholdes mere end 20 forskningsformidlings- og debatarrangementer på Aurora under Folkemødet - og søndag rundes af med en gratis rundvisning på forskningsskibet. I år kan man blandt andet opleve AU’s forskere i debatter og oplæg om legens vigtighed i samfundet, ledelse i den offentlige sektor, fødevarernes rejse fra tallerken til tand til tarm og diverse klimadebatter.

En del af debatterne er arrangeret i samarbejde med blandt andre Teknologipagten, Danske Universiteter, Danske Gymnasier, Folkeuniversitetet og Dansk Magisterforening. 

Aurora er i forvejen på Østersøen i juni måned i forbindelse med et forskningstogt. 


Strategi, ST-deling og bæredygtighed på bestyrelsesseminar 

Aarhus Universitets bestyrelse gennemførte sit årlige bestyrelsesseminar den 6.-7. juni, og her var særligt udkastet til AU's strategi 2025 omdrejningspunktet for drøftelserne. Grundlæggende var der stor opbakning til det udkast, som universitetsledelsen har udarbejdet på baggrund af drøftelser på ledelsesseminaret i maj. Bestyrelsens drøftelser var især koncentreret om tre områder: AU’s samarbejde mellem faglighederne (interdisciplinaritet), fremtidens efter- og videreuddannelse på AU og AU’s videnoverførsel til samfundet. 

Bestyrelsen godkendte delingen af ST

Efter bestyrelsesseminaret var der bestyrelsesmøde, og her var der fuld opbakning til oplægget om at dele ST. Bestyrelsen hæftede sig ved, at høringen viste, at der på universitetet generelt er opbakning til og forståelse for den foreslåede deling. Bestyrelsen så det også som en klar styrke, at fakultetsstrukturen nu kommer til at bestå af fem ligeværdige fakulteter.

Bæredygtighed vægtes højt af bestyrelsen 

AU’s arbejde med bæredygtighed var også på bestyrelsens dagsorden. Bestyrelsen besluttede tilbage i 2018, at Aarhus Universitet skal have en bæredygtighedsstrategi. Universitetsledelsen nedsatte i den forbindelse en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere og studerende, der skal bidrage til at udarbejde strategien. Arbejdsgruppen har modtaget idéer fra medarbejdere og studerende fra bæredygtighedsseminaret d. 21. marts og fået input fra et nyetableret bæredygtighedsnetværk. Foreløbig er man nået frem til følgende indsatsområder:

  • Smart Campus: finde smarte løsninger på en mere bæredygtig drift af universitetet
  • Bygninger: reducere energi- og ressourceforbruget i bygningsdriften
  • Affald: genanvende en større del af universitetets affald
  • Et grønnere campus: skabe et grønnere campus både til fordel for miljøet og til glæde for brugerne
  • Transport: reducere CO2-udledning og forurening på transportområdet
  • Indkøb og udbud: fremme en helhedsorienteret tilgang til indkøb og udbud, hvor den miljømæssige påvirkning indgår som et væsentligt parameter.

Bestyrelsen udtrykte tilfredshed med, at der nu ligger et udkast til strategi med nogle gode initiativer. Man pointerede samtidig, at AU skal opstille helt konkrete mål, der er realiserbare. Bestyrelsen lagde samtidig op til, at der skal udarbejdes en baseline for den nuværende miljøbelastning som en del af strategien.


Studiestarten er allerede begyndt for AU’s tutorer

Der går stadig knap tre måneder, før den nye årgang af studerende ved Aarhus Universitet møder op på campus. Men arbejdet med at give dem en god velkomst er for længst begyndt for AU’s cirka 1.200 tutorer. De har i løbet af foråret haft mulighed for at deltage i et nyt kursus – et såkaldt tutor-topmøde – for at hente inspiration og viden om tutorens vigtige rolle i studiestarten.

Danmarks Evalueringsinstitut står bag en analyse, som viser, at en god studiestart mindsker risikoen for frafald, og samtidig påviste en undersøgelse fra Danske Studerendes Fællesråd, at 16 procent af tilfælde med uønskede seksuelle tilnærmelser fandt sted i forbindelse med studiestarten. Derfor har Udvalget for Uddannelse valgt at sætte særligt fokus på den gode studiestart ved at støtte op om tutorernes forberedelser.


125 år med uafbrudte gødningsforsøg på Askov Forsøgsstation

I denne uge fejrede AU 125 års uafbrudte gødningsforsøg på Askov Forsøgsstation. Der er tale om en enestående forskningsplatform, som tiltrækker danske og udenlandske eksperter fra vidt forskellige forskningsområder.


Ny leder af Nationalt Center for Skoleforskning

Pr. 1. juni 2019 er DPU’s viceinstitutleder Christian Christrup Kjeldsen leder af Nationalt Center for Skoleforskning. Han overtager posten efter professor Lars Qvortrup, som har ønsket at overgå til andre opgaver.


203 mio. kr. til at skabe mere produktive afgrøder

Planteforskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik er sammen med et internationalt forskerhold blevet tildelt 203 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden til et forskningsprojekt, som har til formål at skabe grundlæggende viden om planters interaktioner med de komplekse samfund af mikroorganismer, der lever i og omkring dem.

Ambitionen er at øge fødevareproduktionen og sikre tilstrækkelig mad til en voksende verdensbefolkning ved at skabe et smartere og mere bæredygtigt landbrug, der bygger på biologiske metoder.


10 mio. kr. til forskning i parkinsons sygdom

Professor Daniel Otzen fra iNANO på Aarhus Universitet har modtaget 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden til et nyt forskningscenter, CytoPad, der skal hjælpe til at udvikle nye og bedre metoder til at diagnosticere og forebygge Parkinsons sygdom – bl.a. ved hjælp af antistoffer fra lamaer.


Kalender 

  • 12.-15. juni: Folkemøde 2019
  • 17. juni: HSU-møde 
  • 5. juli: Kvote 1-ansøgningsfrist
  • 26. juli: Meddelelse om studiepladstilbud til ansøgere 

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.