Rektor Brian Bech Nielsen har bedt Science and Technology om at undersøge sagen om rapporten ”Okse- og kalvekøds klimapåvirkning” til bunds og drage de nødvendige konsekvenser. Forløbet omkring rapporten har været stærkt kritisabelt. Der har ikke været den nødvendige armslængde til eksterne interessenter, hvilket sætter spørgsmålstegn ved universitetets uafhængighed og integritet. Dette er helt uacceptabelt.
Institutleder Erik Steen Kristensen, Institut for Agroøkologi, har efter aftale valgt at trække sig fra posten som institutleder og forlader Aarhus Universitet. Dekan Lars Henrik Andersen har konstitueret professor Jørgen E. Olesen som institutleder frem til 31. marts 2020.
Brian Bech Nielsen har diskuteret sagen indgående med dekanen, og på den baggrund har de besluttet en række tiltag.
Nu kan medarbejdere og studerende læse og kommentere på udkastet til AU’s kommende strategi.
Der er lagt op til en fortsættelse af universitetets kurs, men nye mål og indsatsområder har også fundet plads i strategien. De igangværende faglige satsninger på fx it- og ingeniørområdet fortsætter. Arbejdet med øget diversitet er indarbejdet, og internationalisering er gennemgående i strategien. Bæredygtighed er med som et nyt indsatsområde.
Den overordnede vision med strategien er, at Aarhus Universitet skal fortsætte sin udvikling mod at være et endnu stærkere, forskningsintensivt universitet, der udmærker sig ved at skabe værdi gennem viden, nye indsigter og samarbejde.
Udkastet til universitetets nye strategi er blevet udformet af universitetsledelsen i dialog med bestyrelsen og ledelseskredsen med institutledere og centerledere.
Rektor Brian Bech Nielsen håber på, at høringen bliver et startskud til en fælles dialog om universitetets plads i samfundet, og at den kan engagere både medarbejdere og studerende.
Fakultetsledelserne og institutledelserne varetager og koordinerer høringen lokalt. Medarbejdere og studerende kan give deres input til den lokale institutledelse, det lokale samarbejdsudvalg eller studenterorganisation. Strategien er i høring frem til 24. oktober kl. 9.
To forskere ved Aarhus Universitet har fået en bevilling fra den prestigefyldte ERC Startup-pulje under EU’s Forsknings- og Innovationsprogram, Horizon 2020.
Patrick Biller, miljøingeniør og adjunkt ved Institut for Ingeniørvidenskab, har modtaget 11,2 mio. kr. til et nyt projekt med stort potentiale for en langt mere bæredygtig vådaffalds-håndtering til gavn for miljøet i hele verden.
Mette Løvschal, arkæolog og lektor ved Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier har modtaget samme beløb til et nyt projekt med titlen ANTHEA. Projektet vil undersøge de helt særlige fællesskaber omkring brugen af hederne, der har muliggjorde, at man var i stand til at opretholde dem gennem mere end 4000 år.
For tredje år i træk kan undervisere på Aarhus Universitet nu søge puljemidler til at eksperimentere med digitale læringsteknologier i undervisningen. Alle med gode EDU-IT ideer opfordres til at søge om midler fra puljen. Deadline for ansøgning er den 11. oktober, og midlerne skal anvendes i 2020.
Universitetets årsfest nærmer sig, og i anledning af fødselsdagen udnævner AU traditionen tro fire æresdoktorer og tildeler fire særligt talentfulde studerende Dronning Margrethe II's rejselegat.
Legatmodtagerne får overrakt deres priser ved højtideligheden i Aulaen fredag den 13. september. Alle, der har tilmeldt sig årsfesten, får midt i uge 36 besked pr. mail om udfaldet af lodtrækningen.
AU deltager igen i år på årets uddannelsespolitiske folkemøde ”Uddannelsesdebatten”, der afholdes den 5.-6. september i Nr. Nissum.
Med udgangspunkt i årets tema - dannelse i en tech-tid - er AU i samarbejde med Danske Gymnasiers Digitaliseringsudvalg vært for en workshop, som drøfter, hvordan progression i teknologiforståelse og digitale kompetencer op gennem uddannelsessystemet kan se ud.
Blandt Uddannelsesdebattens keynote-speakers og paneldeltagere optræder flere AU-forskere, blandt andet professor Ole Sejer Iversen og lektor og medieforsker Stine Liv Johansen.
Prorektor Berit Eika deltager i fredagens arrangement, hvor hun blandt andet er med til at drøfte regionens STEM-initiativer under den midtjyske teknologipagt.
Deltagelse i Uddannelsesdebatten er gratis, alle er velkomne, og forudgående tilmelding er ikke påkrævet.
I et debatindlæg på Altinget.dk den 3. september stiller dekan for Arts Johnny Laursen sig undrende over for den kritik, det danske optagelsessystem i øjeblikket er udsat for. Ifølge ham vil ændringer i optagelsessystemet hverken løse problemer med stress, social ulighed eller bristede uddannelsesdrømme. Han fremhæver tværtimod det danske system som både effektivt, fair og smidigt - også i international sammenhæng.
1.910 AU-medarbejdere havde meldt sig til at løbe eller gå den fem kilometer lange rute i Aarhus, Odense eller København. Det er en stor glæde, at så mange kolleger benyttede DHL som anledning til venskabelig dyst og uformelt samvær.
Hvis du plejer at parkere i nærheden af Universitetsparken, skal du være opmærksom på, at der vil være visse begrænsninger på de sædvanlige parkeringspladser i dagene op til og efter fredag den 13. september, hvor de studerende afholder Danmarks Største Fredagsbar og Idrætsdag.
I weekenden fejrede Aarhus Universitets Forskningsfond 75-års jubilæum med en byfest ved det tidligere universitetshospital, og det slutter ikke her. Fødselsdagen fejres hele året med en ny jubilæumsserie "75 år i videnskabens tjeneste". Hver uge og et år frem kan man læse et ugentligt forskerportræt om AU-forskere, der har fået en bevilling fra fonden i perioden 1944 til nu. Det første portræt udkom den 28. august.
Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.
Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.