Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 28/2019

Flere lyspunkter i aftale om forskningsreserven

Kommentar fra rektor Brian Bech Nielsen:

"Et samlet Folketing er nået til enighed om fordelingen af forskningsreserven i 2020. Jeg vil gerne kvittere for, at det er lykkedes uddannelses- og forskningsministeren at skabe en bred aftale, som giver balance i, hvad midlerne skal bruges til. Jeg håber, at vi generelt i sektoren kan forvente flere brede forlig.

Samtidig er det positivt, at klima og grøn omstilling har fået den nødvendige opmærksomhed. Vi står over for store omvæltninger i samfundet, og derfor er det et stærkt og vigtigt signal, at aftalen har et så tydeligt grønt aftryk.

Jeg vurderer desuden, at de tematiske satsninger er forholdsvis bredt formuleret. Det giver erfaringsmæssigt de bedste resultater, når forskerne i videst muligt omfang selv formulerer deres projekter.

Samtidig glæder jeg mig over, at Grundtvig Centeret er blevet tilgodeset i 2020. Det ser jeg som et udtryk for, at politikerne anerkender projektets tyngde og betydning."


Lone Ryg Olsen er AU's nye erhvervsdirektør

Aarhus Universitet har ansat Lone Ryg Olsen som ny erhvervsdirektør. Hun kommer fra en stilling som CEO i Danish Food Cluster, den førende samarbejdsorganisation for fødevareinnovation i Danmark.

Lone Ryg Olsen skal lede universitetets nyoprettede indsatsområde ’Erhverv og Innovation’ og indgå i universitetets centrale erhvervsudvalg bestående af universitetsledelsen. Hun tiltræder 1. februar 2020.


Undersøgelse af DCA-rapporter gør, at vi rydder op og ser fremad

Mail fra konst. dekan Lars Henrik Andersen til medarbejderne på Science and Technology:

"Vi er nu færdige med at undersøge de seneste fem års DCA-rapporter, der bygger på samarbejder med eksterne partnere. Det har I kunnet læse om i pressen, og nogen af jer har direkte været involveret i et meget omfattende stykke arbejde. Jeg vil gerne kvittere og takke for det store arbejde, der er udført. Vi har nu et overblik, som både gør det muligt at rette op på fortidens fejl og samtidig se fremad.

Undersøgelsen af rapporterne viser, så vidt jeg kan se, at vores forskere kan stå inde for både metodevalg, resultater og konklusioner. Når det er sagt, så fremgår det også, at der har været mangler vedrørende deklarering og uafhængighed i forbindelse med de eksterne samarbejds­partnere. Nogle af de fejl, undersøgelsen har afsløret, er af mindre alvorlig karakter. Men der er også rapporter, hvor transparensen i samarbejdet er mangelfuld i kritisabel grad. Derved kan der for læsere opstå tvivl om vores troværdighed. Det kan vi naturligvis ikke være tjent med. Vi har valgt at lægge de manglende oplysninger frem, så offentligheden kan få et fyldestgørende indblik i, hvordan rapporterne er blevet til. Dette er sket i kraft af digitale indstik til selve rapporterne (læs mere her)

Science and Technology vil og skal fortsat samarbejde med både myndigheder, erhvervsliv og interesseorganisationer. Uanset hvilket fagområde vi arbejder med, skal vi være tydelige, bevidste og ansvarlige med hensyn til vores forskningsintegritet hele vejen fra projektstart til publicering. Vi har udarbejdet guidelines for at gøre rammerne for eksterne samarbejder mere tydelige. Hvis I har spørgsmål, står jeres ledere til rådighed for at afklare de dilemmaer, som helt naturligt kan opstå i forbindelse med et forsknings­projekt. Lad mig sluttelig understrege, at jeg fortsat sammen med jer ønsker at forsvare de værdier, som god og sund forskning og formidling bygger på."


Stem til universitetsvalget

Fra på mandag den 11. november kan du stemme på den kandidat, du gerne vil have ind i dit lokale studienævn, akademiske råd, ph.d.-udvalg og i universitetets bestyrelse. I år kan både medarbejdere og studerende stemme til universitetsvalget, og universitetsledelsen opfordrer alle til at bruge deres stemme. Stemmerne kan afgives elektronisk frem til den 14. november kl. 16.


Topledere fra gymnasieskoler og Aarhus Universitet diskuterede køn og uddannelse

I denne uge kunne prorektor Berit Eika byde velkommen til topledere fra Aarhus Universitet og 40 forskellige gymnasieskoler fra hele landet til en netværksdag under temaet ”Det kønnede studievalg – fup eller fakta?”. Det stod klart, at der blandt de 90 deltagere var bred enighed om, at der mangler diversitet i mange fag og uddannelser. 


Udbuddet på rengøring i 52 bygninger er offentliggjort

1. november offentliggjorde Aarhus Universitet det varslede udbud på rengøringsopgaver. Herefter følger en proces opdelt i to faser, der i foråret 2020 munder ud i en endelig beslutning om, hvem der fremadrettet skal varetage rengøringen. De berørte medarbejdere bliver fortsat løbende inddraget af nærmeste leder samt samarbejdssystemet.


Arnold Boon om phishing: Det er ingen skam at bide på krogen…

Phishing-mails bliver stadig mere raffinerede i både udseende og metode, og det stiller store krav – både til it-sikkerhed og den enkeltes opmærksomhed. Universitetsdirektør Arnold Boon opfordrer til at være åben og reagere hurtigt, hvis man falder i.


Flagskibsbevilling til udgravning af Cæsars Forum i Rom

Aarhus Universitets Forskningsfond har bevilget 10 mio. kroner til et internationalt udgravningsprojekt af Cæsars Forum i hjertet af Rom. Det er professor Rubina Raja, der som leder af grundforskningscenteret Center for Urban Network Evolutions står i spidsen for projektet sammen med bl.a. Det Danske Institut i Rom.

AUFF Flagskibe er en ny type bevilling, der støtter ekstraordinære forskningstiltag ved Aarhus Universitet. Bevillingen kræver samarbejde med en eller flere nationale aktører, og det har været en forventning, at projektet også har opnået støtte fra en eller flere andre fonde. Det udvalgte projekt er et samarbejde med Carlsbergfondet og har været igennem et internationalt review som led i udvælgelsesprocessen.


Kreativitet var tema på Aarhus Symposium 

Under temaet "Mastering creativity" trak Aarhus Symposium igen i år fulde huse med oplæg fra en række CEO's fra nogle af landets største virksomheder. Aarhus Symposium er arrangeret af studerende på Aarhus BSS og løb af stabelen fredag den 1. november. 


Mindehøjtidelighed for de faldne i 1944-bombardementet 

Torsdag d. 31. oktober 2019 var det 75 år siden, Royal Air Force bombede Gestapos lokaler i kollegium 4 og 5 på Aarhus Universitet. Rektor Brian Bech Nielsen lagde en krans til minde om de håndværkere og den marketenderske, der mistede livet under bombardementet. Kransenedlæggelsen var en del af en mindehøjtidelighed arrangeret af en gruppe historieinteresserede, heraf øjenvidner til bombardementet.


Kalender

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.