Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 33/2019

 

Godkendt budget samt ja til universitetets strategi og ny klimastrategi

Aarhus Universitets bestyrelse har netop afholdt årets sidste møde. Her vedtog medlemmerne den nye strategi 2020-2025 for Aarhus Universitet.

Bestyrelsen udtrykte stor opbakning til strategien. Der var ros til strategiudkastet og ikke mindst den proces, som har kørt på universitetet op til vedtagelsen i bestyrelsen. Mange medarbejdere og studerende har i høringsprocessen indleveret kommentarer, og de har medført meget relevante tilpasninger af strategien. Det blev ligeledes understreget på mødet, at strategien er et rigtig godt udgangspunkt for at arbejde med universitetets høje ambitioner, og for at nå i mål med dem bliver det helt afgørende, at strategien bliver godt implementeret i hele organisationen.

Bestyrelsens grundige drøftelse om strategien førte til enkelte justeringer, som nu skal indføres. Den færdige strategi offentliggøres herefter, hvilket forventes at ske i uge 51 på au.dk/strategi.

Aarhus Universitets nye strategi træder i kraft ved årsskiftet og gælder frem til 2025.

På bestyrelsesmødet tog medlemmerne også stilling til et udkast til en særskilt klimastrategi for universitetet. Der var ros til udkastet som værende både ambitiøst og gennemførligt.

Udkastet til klimastrategien kommer i høring på universitetet i begyndelsen af det nye år og forventes endeligt vedtaget i foråret 2020.

Endelig godkendte bestyrelsen også universitetets budget 2020-2023.

Med det omstridte omprioriteringsbidrag på uddannelsesindtægterne endeligt ude af billedet ser den økonomiske fremtid på AU samlet set bedre ud – med luft til at fortsætte de strategiske satsninger. De næste par år vil økonomien dog være presset på dele af universitetet grundet de foregående års besparelser og nogle steder lavere studenteroptag end forventet. Udfordringerne imødegås, ved at fællesskabet træder til med en håndsrækning.

På mødet takkede formand Connie Hedegaard de fire afgående bestyrelsesmedlemmer, professor Susanne Bødker, teamleder Anne Louise Plaskett, lektor Søren Pold og studenterrepræsentant Peter Tang Knudsen for deres bidrag i bestyrelsen.

De nyvalgte medlemmer deltog som gæster og tiltræder formelt på det kommende møde i bestyrelsen til februar. De nye medlemmer er:

  • Anne Skorkjær Binderkrantz, professor ved Institut for Statskundskab
  • Peter Balling, professor MSO ved Institut for Fysik og Astronomi
  • Uffe Pilegård Larsen, driftsleder på Institut for Agroøkologi
  • Hanna-Louise Schou Nielsen, statskundskabsstuderende

Aftalen om universitetsalliancen Circle U er formelt på plads

I denne uge kunne de syv universitetsledere i den europæiske universitetsalliance Circle U konsolidere samarbejdet ved at underskrive en aftale for de næste tre år. Alliancen arbejder lige nu med at ansøge EU om finansiering under European Universities Initiative med primært fokus på fælles uddannelsesindsatser. På længere sigt er ønsket også at samarbejde om forskning og innovation.

Sammen med partneruniversiteterne Humboldt-Universität zu Berlin, King's College London, Université catholique de Louvain, Universitetet i Oslo, Université de Paris og Universitetet i Beograd repræsenterer AU cirka 320.000 studerende. Prorektor Berit Eika deltog i den officielle ceremoni for AU, og hun ser stærke perspektiver i samarbejdet.

"Det er en stor fornøjelse, at vi nu har nået en vigtig milepæl for alliancesamarbejdet. Vi er en stærk gruppe af universiteter, der ligner hinanden, og som samtidig har meget at lære af hinanden. Sammen skal vi nu udvikle fremtidens undervisning og uddannelser på tværs af sproglige og kulturelle grænser. Med den formelle kontrakt på plads glæder jeg mig til at engagere flere på Aarhus Universitet i universitetssamarbejdet i det nye år", siger Berit Eika. 


AU med i nyt Nationalt Center for Udvikling af Matematikundervisning

Ny national satsning på udvikling af matematikundervisning skal realiseres i et samarbejde mellem landets universiteter og professionshøjskoler. Med etableringen af et nyt center - Nationalt Center for Udvikling af Matematikundervisning (NCUM) - er målet at udvikle matematikundervisning til gavn for børn og unge på alle niveauer i uddannelsessystemet.

Børne- og Undervisningsministeriet har sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet bevilget 25 mio. kr. over en femårig periode til satsningen. Centeret får sin fysiske placering på DPU, Aarhus Universitet og drives i et tæt samarbejde mellem AU, KU og AAU samt Københavns Professionshøjskole og VIA University College.    


Tre ERC Consolidator Grants til AU-forskere

Professor Jacob Fog Bentzon, Institut for Klinisk Medicin, professor Rune Slothuus, Institut for Statskundskab og lektor Thomas Poulsen, Institut for Kemi. Disse tre AU-forskere har netop modtaget et af de eftertragtede ERC Consolidator Grants 2019.  


Tre professorbevillinger fra Lundbeckfonden 

Lundbeckfonden har offentliggjort, at de tre hjerneforskere Poul Nissen, Leif Østergaard og Jelena Radulovic modtager fondens professorbevilling. Lundbeckfonden uddeler i alt 232 mio. kr. til seks professorer, der hører til blandt de førende hjerneforskere i Danmark. Professorprogrammet er fondens hidtil største samlede uddeling.


Kemiforsker får milliondonation fra Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden har netop bevilget i alt 75 mio. kr. til projekter, der kan styrke infrastrukturen i dansk forskning. På Aarhus Universitet modtager kemi-lektor Henrik Birkedal i den forbindelse 16,3 mio. kr. til projektet ”Aarhus X-ray Imaging Alliance – AXIA”. Ambitionen for projektet er at skabe bedre forståelse for knoglestrukturer under sygdomsforløb.  


 

Kalender

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her