Udvikling af integreret vejlednings- og monitoreringsstrategi i forhold til studieaktivitet

Afrapportering


Faglige resultater
Der er stor forskel på kandidatstuderendes studieaktivitet på Aarhus Universitet, men der mangler viden om, hvilke faktorer der har betydning for graden af studieaktivitet. For at få større indsigt i de faktorer, der påvirker de studerendes studieaktivitet, har Institut for Uddannelse og Pædagogik søgt og modtaget midler fra Aarhus Universitets studiemiljøpulje 2011. Bevillingen er givet til et pilotprojekt, der sigter mod at øge studieaktiviteten ved ”at udvikle og afprøve en enkel og overskuelig monitorering af studieaktivitet på uddannelsernes 1. semester, hvor de studerende, der ikke er aktive medio oktober, opsøges og interviewes systematisk mhp. at identificere barrierer for studieaktivitet”.

Projektet omfatter kandidatuddannelserne i Pædagogisk antropologi, Pædagogisk filosofi og Pædagogisk sociologi og fremgangsmåden har været:

  1. Udvikling af koncept for monitorering af 1. semesterstuderendes studieaktivitet
  2. Indhentning af data der kan danne grundlag for monitoreringen på i alt seks moduler
  3. Kortlægning af de enkelte studerendes studieaktivitet og overordnede studiemønstre på uddannelserne
  4. Kontakt til alle studerende, der har vist tegn på inaktivitet på de seks moduler – her indsamles viden om årsager til nedsat eller helt fraværende studieaktivitet gennem interviews
  5. Udformning af rapport på baggrund af den indsamlede viden (denne kan rekvireres)
  6. Evaluering af pilotprojekt og revidering af konceptet for monitorering af studieaktivitet

Selve kortlægningen af eventuelle barrierer har ikke tydeliggjort omfattende problemer i uddannelsernes strukturer, bl.a. da datagrundlaget ikke har været tilstrækkeligt.

Den overordnede erfaring fra telefonopkaldene er dog, at de studerende har været utrolig imødekommende og er blevet positivt overraskede over at blive ringet op af studievejledningen. Endvidere har mange af de kontaktede studerende også takket ja til det tilbud om et individuelt vejledningsmøde, som alle interviews er blevet afsluttet med. Det er endnu svært at sige noget om projektets betydning for frafald og studieaktivitet, men vi vurderer at en mere opsøgende studievejledning bestemt har sin berettigelse. Derfor forventer vi, at monitoreringen og opkaldene til studerende, der ikke er fuldt studieaktive, fremover vil indgå som en fast del af studievejledningens årshjul.

Projektbeskrivelse


Baggrund
Baggrunden for projektet er, at analyser har vist, at der er stor forskel på de kandidatstuderendes studieaktivitet, men at der er en manglende viden om, hvilke faktorer der har betydning for graden af studieaktivitet hos den særlige målgruppe af professionsuddannede studerende, IUP’s kandidatuddannelser traditionelt henvender sig til. En mere præcis viden om årsagerne til manglende studieaktivitet kan danne grundlag for en målrettet vejledningsindsats.


Formål
Formålet med projektet er, at studievejledningen udvikler og afprøver et nyt koncept for monitoreringen af studieaktivitet på 1. semester modulerne på IUP’s kandidatuddannelser som grundlag for en proaktiv målrettet gennemførelsesvejledning. Sigtet er at bidrage til at øge studieaktivitet ved:

  • At udvikle og afprøve en enkel og overskuelig monitorering af studieaktivitet på uddannelsernes 1. semester, hvor de studerende, der ikke er aktive medio oktober, opsøges og interviewes systematisk med henblik på at identificere barrierer for studieaktivitet

Projektet relaterer sig til indsatsområde 6 vedrørende opfølgning på studiemiljøundersøgelsen.


Indhold
På flere af kandidatuddannelserne skal de studerende aflevere produkter allerede i oktober måned på 1. semestermodulerne. Det åbner mulighed for systematisk at identificere de studerende, der ikke er studieaktive, på et meget tidligt tidspunkt i deres studieforløb. Ideen er at opsøge disse studerende og kortlægge årsagerne til deres manglende studieaktivitet samt tilbyde dem vejleding som en tidlig indsats, der øger deres studieaktivitet. Der foreligger en udførlig projektbeskrivelse.

Projektet er tænkt som en konceptudvikling, der skal forankres i og på længere sigt implementeres i det kommende studiecenter på Campus Emdrup. Pilotprojektet gennemføres på Pædagogisk Filosofi, Pædagogisk Antropologi og Pædagogisk Sociologi.

Projektoutput: En rapport, der:
a) beskriver, hvordan de studerendes studieaktivitet er monitoreret
b) kortlægger de studerende studieaktivitet
c) kortlægger forhindringer ift. studieaktivitet
d) opstiller et koncept for implementeringen af den fremtidige monitorering af studieaktiviteten på instituttets bachelor- og kandidatuddannelser

Yderligere information om projektet kan indhentes ved at kontakte projektmedarbejder Beate Sløk-Andersen på 87 15 18 79 eller besl@dpu.dk.


Budget
Der er bevilget 150.000 kr. til projektet i 2011.