En undersøgelse af religionspluralismen i Aarhus

Afrapportering


Hvad var problemstillingen?
En kortlægning af religion og spiritualitet i Aarhus Kommune.


Hvad er der gjort?
Inddragelse af omkring 50 studerende til i mindre grupper på max. 3 til at lave feltarbejde og skrive logbog, afrapportering, samt præsentation af 1-3 grupper i Aarhus. Det vil sige, at de er inddraget i et forskningsprojekt.


Har initiativet haft den ønskede virkning?
Ja, helt klart.


Hvad er det fremtidige potentiale for projektet?
Projektet har til formål at inddrage de studerende i et forskningsprojekt tidligt i deres uddannelse. Det giver dem mulighed for at lære noget mere om metode, applicere den teori, de er blevet introduceret for, på et afgrænset empirisk område med klare afgrænsede mål. Inddrage dem i forskningen som en nødvendig resurse. Lade dem arbejde tæt sammen med fastansatte undervisere og med andre studerende på tværs af årgange med et fælles mål for øje: at lave en fælles publikation. Vi er ikke i tvivl om, at det vil fremme studiemiljøet og give de studerende et godt indblik i studiet som sådan, som de kan bruge fremadrettet.


Hvad kan universitetet lære af projektet?
At de studerende kan inddrages i forskningsprojekter som en stærk og nødvendig resurse. Hvis vi ikke havde haft 50 studerende til at foretage feltarbejde, ville vi aldrig kunne have indsamlet det nødvendige materiale.

Projektbeskrivelse


Baggrund
I år 2002 lavede religionsvidenskab en kortlægning af, hvor mange religioner, der havde adresse i Aarhus. Vi havde den gang støtte af FKK. Vi havde i alt 70 studerende involveret, som hver især eller i små grupper foretog interviews og deltagerobservation 1-2 grupper. Det kom der en flot og rost bog ud af. De studerende fik via arbejdet, som ud over selve feltarbejdet også betød workshops, kurser i metode og teori – en naturlig og hurtig introduktion til faget. De var meget positive i den efterfølgende evaluering, og flere udtrykte glæde ved at opleve, hvordan de kunne bruge fagets metoder og teorier, hvordan de lærte underviserne at kende, andre studerende o.l. Det var også godt for deres faglige selvværd, da publikationen kom ud, og deres navne stod under den/de grupper, de havde undersøgt og beskrevet.


Formål
Projektets formål er faglig integration gennem deltagelse i feltarbejde


Indhold
Det religiøse landskab er jo i bevægelse, og der er brug for en opfølgning, der ud over kortlægningen også kan bruges i komparativ analyse af den tidligere undersøgelse. Undersøgelsen vil kunne foretages i tæt samarbejde af VIP-medarbejdere tilknyttet det nuværende Center for Samtidsreligion.

Det ansøgte beløb skal dække: workshops, fælles kurser, evt. arbejdsweekend for alle involverede, frikøb eller ansættelse i et halvt år af en VIP-medarbejder, evt. publikationsstøtte.


Budget
Der er bevilget 200.000 kr. til projektet i 2011.