Hvad var problemstillingen?
Projektets mål har været at etablere et tværdisciplinært pilotsamarbejde mellem lægeuddannelsen og Psykoonkologisk Forskningsenhed om udvikling, afprøvning og evaluering af et tværdisciplinært undervisningsforløb, der trækker på dels psykoonkologi som ekspertiseområde i forhold til patientbehandling, dels på Psykoonkologisk Enheds erfaring med supervision af sundhedspersonale.
Hvad er der gjort?
Der er etableret en undervisergruppe, som skal undervise de studerende på 2. semester af kandidatuddannelsen i Medicin. Underviserkursus er afholdt den 5., 6. og 7. december 2011 med Professor Bobby Zachariae og Maja O’Connor fra Psykoonkologisk Forskningsenhed som undervisere og Louise Binow Kjær fra Center for Medicinsk Uddannelse som kursusleder. Som en del af kurset er der udviklet en læringsportfolio, som de studerende skal udfylde løbende i forbindelse med undervisningen. Formålet med denne portfolio er, at den studerende reflekterer over, hvad han/hun har lært og betydningen for hans/hendes faglige, professionelle og personlige udvikling. Det første kursus i kollegial supervision for studerende er planlagt og gennemføres i foråret 2012.
Har initiativet haft den ønskede virkning?
Der er blevet etableret et tværdisciplinært samarbejde mellem lægeuddannelsen og psykoonkologisk forskningsenhed. Gennemførelsen af underviserkursus og arbejdet med en model for læringsportfolio har desuden givet den ønskede erfaring med, hvordan studerende kan træne kollegial supervision som en del af kommunikationsundervisningen på kandidatuddannelsen i medicin. Tilbagemeldingen fra de kommende undervisere, som alle er yngre læger, var meget positiv, og vi forventer, at såvel undervisere som studerende på kandidatuddannelsen i Medicin kan få et stort udbytte af denne type undervisning/træning.
Hvad er det fremtidige potentiale for projektet?
Projektet danner grundlag for at indføre træning i kollegial supervision på 2. semester af kandidatuddannelsen i Medicin. Til støtte for den løbende udvikling af kvaliteten af undervisningen evalueres de ovennævnte undervisningselementer med særligt henblik på at vurdere de studerendes oplevelse af relevans og undervisningens bidrag til deres lægefaglige identitet, professionelle kompetencer og behov for feedback. Projektet skal ses som et pilotprojekt, der kan udbredes til andre uddannelser.
Hvad kan universitetet lære af projektet?
Kollegial supervision er relevant for de fleste faggrupper, og andre uddannelser kan lade sig inspirere af de erfaringer, som lægeuddannelsen nu får med denne type træning/undervisning. Opbygningen af underviserkurser i kommunikation og kollegial supervision er endvidere en model, der sikrer løbende kompetenceudvikling både præ- og postgraduat, hvilket andre uddannelser måske også kunne lade sig inspirere af.
Baggrund
Kun 26 % af de lægestuderende oplever, at der er gode muligheder for vejledning og feedback på deres faglige præstationer, og problemet er størst på kandidatdelen af uddannelsen. I studiemiljørapporten anbefales direkte, at ledelsen og underviserne bør overveje, om brug af organiseret peerfeedback kan bidrage til at afhjælpe problemet, og om der er behov for at styrke vejledernes vejledningskompetence.
Indhold
Der søges om støtte til et tværdisciplinært pilotsamarbejde mellem lægeuddannelsen og psykoonkologisk forskningsenhed om udvikling, afprøvning og evaluering af et tværdisciplinært undervisningsforløb, der trækker på dels psykoonkologi som ekspertiseområde i forhold til patientbehandling, dels på psykoonkologisk enheds erfaring med supervision af sundhedspersonale.
Projektet vil fokusere på:
Projektets opfølgningsform/metode
Til støtte for den løbende udvikling af kvaliteten af undervisningen evalueres de ovennævnte undervisningselementer med særligt henblik på at vurdere de studerendes oplevelse af relevans og undervisningens bidrag til deres lægefaglige identitet, professionelle kompetencer og behov for feedback. Projektet skal ses som et pilotprojekt, der kan gøres permanent og udbredes til andre uddannelser.
Budget
Der er bevilget 200.000 kr. til projektet i 2011.