Stinkskab en vigtig beskyttelse mod farlige kemikalier.

I laboratoriearbejdet er det afgørende at beskytte både brugeren og personalet mod farlige gasser, dampe og aerosoler. Et stinkskab er et uundværligt redskab til netop dette formål, da det skaber et delvist lukket arbejdsområde, hvor spredning af farlige stoffer fjernes.

Funktionen af et stinkskab er baseret på en tvungen luftstrøm, der skabes ved en lugeåbning med justerbar størrelse. Dette resulterer i et konstant undertryk i skabet i forhold til laboratoriet, hvilket medfører, at forurenede gasser, dampe og aerosoler suges ud af skabet via et effektivt udsugningssystem. Dette sikrer, at farlige stoffer holdes væk fra brugeren og resten af laboratoriet.

Der findes forskellige typer stinkskabe, herunder de klassiske modeller, fritstående skabe, aftræksskabe, sugebokse, handskebokse, walk-in skabe og stinkskabe med hæve- og sænkefunktioner. Uanset typen er det vigtigt, at overfladen og konstruktionen af stinkskabet er rengøringsvenlig samt tilpasset den specifikke anvendelse.
Dette kan indebære særlige hensyn ved arbejde med brandfarlige kemikalier, perchlorsyre, radioaktive,-  eller stærkt oxiderende kemikalier.

Det er afgørende at vælge det rette stinkskab til laboratoriearbejdet for at sikre optimal beskyttelse mod farlige kemikalier, herunder processer der frigiver farlige kemikalier.
Ved at være opmærksom på kravene til stinkskabet i forhold til den konkrete arbejdsopgave, kan man skabe et sikkert og effektivt arbejdsmiljø i laboratoriet.

Egen kontrol - før arbejdet påbegyndes

  1. Før brug af stinkskab er det brugerens pligt at udføre en kontrol af stinkskabet, det kan være en daglig kontrol, flere gange dagligt eller en gang ugentligt, afhængigt af type af arbejde der foretages i laboratoriet.
  2. Tjek visuelt stinkskabet om det er intakt, herunder om det er rengjort efter sidste brug.
  3. Tjek om de tekniske installationer (f.eks. vand, gas, el) virker, hvis disse skal anvendes under arbejdet.
  4. Tjek om der er sug på skabet. Anvend en flow-indikator strimmel, når lugen køres op til arbejdshøjde, skal strimlen suges ind i skabet.
  5. Tjek om lys-og lydsignalerne virker ved at køre lugen op til maks., hvorved en rød lampe skal tændes i lyspanellet og en alarm skal lyde.
    Kør derefter lugen ned til arbejdshøjde og alarmen skal ophøre og den grønne lampe skal tændes. 

For at stinkskabet er velfungerende og sikkert at anvende, skal god laboratoriepraksis for stinkskab efterleves, se vejledningen her.

Årlig teknisk kontrol udført af Bygningsservice.

Årlig teknisk kontrol - funktionstest

  • Bygningsservice er ansvarlig for, at der gennemføres en årlig teknisk funktionstest af stinkskabet. Bygningsservice kan uddelegere den tekniske funktionstest til eksternt firma.
  • Bygningsservice skal planlægge tidspunkt for den tekniske funktionstest i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen på det pågældende institut.
  • Alle stinkskabe skal have en flowhastighed i lugeåbning på mindst 0,5 m/s uanset lugens åbningshøjde.
  • Hvis luftflow afviger mere end 10% fra tidligere målte værdier suppleres med en sporgasmåling.
  • Der skal føres log over resultatet af alle tfunktionstesten af stinkskabet, log skal forefindes ved stinkskabet eller gemmes elektronisk f.eks. i Dalux.

Ude af drift, samt indmelding via Dalux.

  1. Stop omgående arbejdet - afbryd igangværende forsøg!
  2. Sæt låg på emballager og fjern dem, hvis det er muligt til et andet stinkskab eller et kemikalieskab.
  3. Luk stinkskabslugen helt ned.
  4. Sæt ”Ude af drift” skiltet på stinkskabsruden. 
  5. Meld fejlen til Bygningsservice via Dalux.

Vejledning ud af drift kan downloades her


Dalux på mobiltelefon:

  1. Download Dalux-appen og tryk på ikonet for at åbne appen,
  2. Click på "Ny indmelding",
  3. Scan QR-koden, som er placeret på stinkskabet,
  4. Vælg "Hjælp til inventar",
  5. Udfyld feltet "Beskrivelse" med fejlen og
  6. Click herefter på den grønne knap i bunden "Send".
     

Har du ingen smartphone til rådighed, så kan du i stedet indmelde via Dalux HelpDesk webportal: Dalux FM Helpdesk:

  1. Gå til webportalen, via linket ovenfor,
  2. Hvis det er første gang du logger på, skal du udfylde felterne "Email", "Navn" og "Telefonnummer"med dine kontaktinformationer, 
  3. Click på  "Ny indmelding",
  4. Udfyld felterne "placering" med bygningsnummer og "rum" med rumnummer,
  5. Click på "Hjælp til inventar" ,
  6. Udfyld feltet "Beskrivelse" med fejlen og
  7. Click herefter på den grønne knap i bunden "Send indmelding".

Sagen er nu givet videre til Bygningsservice, som sørger for at tilkalde teknikere for udbedre fejlen. Bygningsservice giver besked, når stinkskabet kan tages i brug igen.

§20. kræftfremkaldende kemikalier

§20. kræftfremkaldende kemikalier:

§ 20. Arbejdsprocesser, hvori stoffer eller materialer indgår, må kun foregå i lukkede anlæg eller på anden måde, der hindrer frigørelse af stofferne eller materialerne, således at enhver påvirkning herfra udelukkes.

Der kan arbejdes med §20 kræftfremkaldende kemikalier, hvis stinkskabet opfylder kravene sat i det beskreven kontrolprogram (installationstest, årlig funktionstest og kontrol fra brugeren), samt at stinkskabet er velfungerende - se god laboratorie praksis for stinkskab.

Aarhus Universitet har i enkelte tilfælde i perioden 2014-2020 fået påbud fra Arbejdstilsynet på – med passende mellemrum – at gennemføre sporgasanalyse af stinkskabe, der anvendes til arbejde med §20 kræftfremkaldende stoffer. Efter fakulteternes henvendelse til arbejdstilsynet oktober 2020 har arbejdstilsynet telefonisk meddelt at arbejdstilsynet ikke har hjemmel til at bede universitetet om at udføre sporgasanalyse af stinkskabe med passende mellemrum når skabene i øvrigt er velfungerende.

Tekniske specifikationer


Alarm på stinkskab

Stinkskabe eller andre ventilerede enheder, skal være forsynet med en kontrolanordning, der angiver utilstrækkelig funktion.
Hvis mængen af udsuget luft falder til et niveau under den krævede luftmængde, udløses der en alarm i form af lys- og/eller lydsignal.

0,5 m/s lufthastighed

Der er ved Aarhus Universitet vedtaget at ved brug af stinkskab skal der være en lufthastighed på 0,5 m/s.

Teknoligisk Institut har påvist at ved at sænke lufthastigheden fra 0,5 m/s til 0,35 m/s forringes sikkerhedsfaktoren med 500 gange. En så dramatisk forringelse af sikkerhedsniveauet underbygger beslutningen om, at lufthastigheden skal være 0,5 m/s, når der pågår arbejde i et stinkskab.

For at spare på energien kan lufthastigheden nedsættes til 0,3 m/s, når lugen er lukket, og der ikke arbejdes i stinkskabet. Der kan evt. slukkes helt for stinkskabet, hvis stinskabet ikke er forbundet med ventilation på f.eks. kemikalieskabe - forudsat at stinkskabet er helt tom for udstyr/beholdere, der kan frigive farlige gasser, dampe og aerosoler.

Oversigt over typer af test til stinkskabe

Type Godkendelse
Udføres af producenten af stinkskabet.

Installationstest
Udføres af leverandøren, der installere stinkskabet, her sikres det at stinkskabet lever op til de gældende krav sat i DS/EN 14175 og der udføres en sporgasmåling efter DS475.

Rutine Test - Årlig kontrol.
Udføres af uddannet personale fra Bygningsservice, med kalibreret måleudstyr en gang årligt. Bygningsservice kan uddelegere kontrollen til et eksternt firma. 
I det tilfælde at luftflow afviger mere end 10% fra tidligere målte værdier suppleres med en sporgasmåling.

  • Der føres log over resultatet af alle test af stinkskabet.
  • Log og certifikater forefindes ved stinkskabet eller elektronisk i f.eks. Dalux.


Egen kontrol - før arbejdet påbegyndes.
Udføres af brugeren før brug af stinkskab, kan være på daglig basis og endda flere gange om dagen, ved flere brugere i laboratoriet. 


Sporgasmåling.

  • Ved installation af et stinkskab gennemføres en sporgasanalyse af leverandøren, der også udarbejder et certifikat, som fortæller om stinkskabet er egnet/ikke egnet til arbejde med forskellige kemikalier. 
  • Ved installation af et stinkskab udføres og betales sporgasanalyse af leverandøren.
  • Certifikat for seneste sporgasanalyse skal forefindes ved stinkskabet, enten påsat skabet eller i en logbog/mappe eller elektronisk, som f.eks. Dalux.
    Eksempel på sporgas mærkat på stinkskab.
  • Ved flytning af et stinkskab og hvis der sker væsentlige ændringer i stinkskabets brug, der kan forhindre normalt luft-flow, gennemføres der en ny sporgasanalyse, kontakt Bygningsservice. 
  • Sporgasanalyser udføres af et eksternt firma for instituttets/centrets regning.

I 2004 blev den gamle stinkskabsnorm DS457 erstattet af den nye standard DS/EN 14175, som er gældende for hele EU.
Som en del af den nye standard typetestes stinkskabene på prøveinstitutter, inden de sendes ud til de enkelte laboratorier. Dette er dog ikke en garanti for, at stinkskabene fungerer optimalt i det enkelte laboratorium i forhold til de andre installationer samt rummets geometri, som kan forringe stinkskabets sikkerhedsfaktor.
Arbejdstilsynet har i deres AT-vejledning A.1.1 fastholdt, at stinkskabes udsugningseffektivitet skal bestemmes ved sporgasanalyse. Dette bevirker, at hvis en tekniker vil følge ATvejledningen, skal der udføres sporgastest, hvorfor DS457 stadig er gældende ude i praksis.

Nyinstallation - gode råd til placering af stinkskabe i laboratorier

Stinkskabe spiller en afgørende rolle i laboratoriemiljøet, og deres indretning og placering bør nøje overvejes for at sikre både effektivitet og sikkerhed.

Stinkskabe opstilles i områder af laboratoriet, hvor der ikke er megen trafik. Placering i ganglinjer og ved døre i laboratoriet er ikke egnet til stinkskabe, da det skaber turbulens omkring stinkskabet og dermed forringer sikkerheden for brugeren af stinkskabet og øvrige medarbejder i laboratoriet.

Ved at følge disse retningslinjer, kan man sikre en optimal funktion af stinkskabet, samt sikre et gode arbejdsmiljø i laboratoriet.

Det er vigtigt at følge retningslinjerne for korrekt brug og vedligeholdelse af stinkskabe, for at sikre en sikker og sund arbejdsplads.