Som leder har du en særlig rolle i at hjælpe dine medarbejdere med at blive bevidste om deres egne karrierevalg og karrieremuligheder – bl.a. via karrieresamtaler.
Her på siden finder du forskellige værktøjer, der kan bruges, når medarbejderen skal reflektere over sit arbejdsliv og karriereønsker – og som redskab til dig som leder ift. at strukturere en decideret karrieresamtale.
Aarhus Universitet har ansat mange forskere i midlertidige stillinger som Ph.d., postdoc og adjunkter. En midlertidig ansættelse kan være et springbræt til flere forskellige karriereveje, og som arbejdsplads vil AU gerne hjælpe med at afklare de realistiske karrieremuligheder, der kan være på AU, et andet universitet, eller uden for akademia.
Som leder for VIP-medarbejdere på de tidlige karrieretrin, skal du arbejde for at begrænse antallet af korte, midlertidige ansættelse for den enkelte medarbejdere, og sikre at ansættelsesforløbet inkluderer løbende sparring og forventningsafstemning ift. at opnå karriereafklaring.
Du har som leder ansvaret for systematisk at invitere til karrieresamtaler – årligt og derudover efter behov (f.eks. ifm. MUS). Senest ved en evt. 3. midlertidig postdoc-ansættelse (ekskl. ph.d.) skal de realistiske videre karrieremuligheder afklares.
Til samtalerne hjælper du med at afstemme forventninger til medarbejderens videre karriereforløb, hvor udgangspunktet er disse vilkår:
Karrieresamtaler og MUS er to forskellige samtaler, der dog har overlap:
I den klassiske karrieresamtale er forløbet delt op i 3 faser:
Guide til den klassiske karrieresamtale indeholder en før, under, efter-vejledning til lederen samt skema til medarbejderen.
Følger man den guiden til visuelle samtale er forløbet også delt op i 3 dele, men der lægges op til en mere løs ramme om dialogen.
Som leder kan du hjælpe din medarbejder videre på forskellig vis, fx ved at
henvise til de tilbud, der er på AU
hjælpe vedkommende med at udbygge sine kompetencer via nye opgaver eller mere ansvar
tilbyde at aktivere dit netværk.