Til medarbejdere: Tag hånd om din karriere

Hvordan skal dit arbejdsliv forme sig? Og i hvilken retning, vil du gerne have din karriere til at udvikle sig? Det kan kun du svare på – men som medarbejder på AU kan du få hjælp og sparring til karriereafklaring og -udvikling. Her finder du inspiration, værktøjer og information om tilbud.

Særligt for dig, der er forsker i en midlertidig stilling

Du kan være ansat i en midlertidig stilling som ph.d., postdoc eller adjunkt. En midlertidig ansættelse kan være springbræt til forskellige karriereveje: En stilling på et andet universitet, et job uden for akademia eller en fast videnskabelig stilling på AU.

Som medarbejder ansat i en midlertidig stilling har du krav på løbende sparring og forventningsafstemning om dine karrieremuligheder i forhold til dine ønsker og ambitioner – og i forhold til de realistiske muligheder for en fast stilling på AU. Som organisation ønsker AU så vidt muligt at begrænse antallet af korte, midlertidige ansættelsesforløb for den enkelte medarbejder.

Årlig karrieresamtale

Din leder har ansvaret for systematisk at invitere dig til karrieresamtaler – årligt og derudover efter behov (f.eks. ifm. MUS). Senest ved en evt. 3. midlertidig ansættelse (ekskl. ph.d.) skal de realistiske videre karrieremuligheder afklares.

Til samtalerne hjælper din leder med at afstemme forventninger til dit videre karriereforløb, hvor udgangspunktet er disse vilkår:

  • ph.d. er afslutning på en forskeruddannelse, der giver kvalifikationer til fortsat forskning, men ikke nødvendigvis er begyndelsen på en akademisk forskerkarriere
  • postdoc er en midlertidig stilling, der kan føre til en mulig adjunktstilling og eventuelt senere fastansættelse på AU
  • en adjunkt-/forskerstilling er den almindelige indgang til en forskerkarriere på et universitet med den tilhørende vigtige undervisningskompetence.


Ræk ud til din nærmeste leder for at høre nærmere om den årlige karrieresamtale. På disse sider kan både du og din leder finde inspiration og værktøjer til karrieresamtalen.

Her kan du finde karrieretilbud på fakulteterne og specifikt til yngre forskere

Værktøjer til refleksion

Har du brug for hjælp til at blive bevidst om ønsker og behov ift. dit arbejdsliv, kan du måske have glæde af nedenstående værktøjer.

  • Hvad er vigtigt for dig? (Word)
    • Bliv bevidst om dine præferencer ift. karriere og arbejdsliv, inden du begynder at kigge efter nye opgaver. Prioriter de mange forskellige faktorer, som spiller ind på valg af karriere.
       
  • De fire valg (Word)
    • Skal du blive – eller skal du videre? Det spørgsmål kan koges ned til 4 valgmuligheder med hver deres fordele og ulemper.
       
  • Lær dig selv at kende igennem andre (PDF)
    • Bliv (mere) bevidst om dine egne gode og mindre gode sider ved at spørge 3 udvalgte personer med forskellige perspektiver.

Karrieresamtale

MUS eller karrieresamtale?

Hvis du gerne vil drøfte din karriere, kan du gøre enten det som en del af den årlige MUS-samtale, eller også kan du anmode din nærmeste leder om en decideret karrieresamtale. Er du forsker ansat i en midlertidig stilling, har du krav på en årlig karrieresamtale.

Karrieresamtaler og MUS er to forskellige samtaler, der dog har overlap:

  • MUS centrerer sig overordnet om din faglige udvikling, trivsel og opgaveløsning i enheden samt AU’s ønsker for og med dig. Det vil altså sige: Universitetets behov for dygtige medarbejdere i trivsel er i fokus i MUS-samtalen.
  • Karrieresamtalen tager sit udgangspunkt i dine personlige og karrieremæssige drømme – og bør have et så lille organisatorisk fokus som muligt.

Intro til AU's karrieresamtale-guides

AU har udviklet 2 samtaleguides til karrieresamtaler. Du og din leder skal derfor beslutte sammen, om I vurderer at en fast eller en løs struktur for samtalen vil fungere bedst.

  • Den klassiske samtaleguide giver en fast struktur, der minder om MUS-samtalen.
  • Den visuelle samtalestruktur binder i højere grad samtalen op på temaer og dine refleksioner undervejs.

Efter samtalen skal du selv samle op på de aftaler, du har lavet med din leder undervejs. I kan evt. gøre det evt. sammen som afslutning på samtalen.


Karrieresamtale med klassisk struktur

I den klassiske karrieresamtale er forløbet delt op i 3 faser:

  1. En forberedelsesfase, hvor du forbereder dig systematisk ud fra et skema med spørgsmål vedr. succes, feedback, motivation og karriereudvikling.
  2. Selve samtalen, hvor dine svar gennemgås inklusiv en fælles evaluering.
  3. Refleksionsfase, hvor du forholder dig til din leders feedback og reflekterer over samtalen.

Guide til den klassiske karrieresamtale indeholder en før, under, efter-vejledning til lederen samt skema til medarbejderen.


Karrieresamtale med visuel struktur

Vælger I at strukturen for den visuelle samtale, er forløbet også delt op i 3 dele, men der lægges op til en mere løs ramme om dialogen.

  1. Inden samtalen skal du reflektere over emner som fremtid, status, udfordringer, ressourcer og handlemuligheder. 
  2. Under samtalen stiller din leder spørgsmål til de forskellige emner og hjælper dig til sidst med at opsummere. 
  3. Afslutningsvis udfylder du et mindmap, som indeholder de vigtigste af dagens refleksioner.