Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 12/2019

De otte rektorer: Vil I ikke snart tage endelig stilling til taxameterløft?

Det er rigtig godt nyt, at der nu tegner sig et solidt flertal i Folketinget for at droppe de årlige 2 pct.-besparelser for hele uddannelsessektoren. Desværre har universiteterne allerede næste år udsigt til nye nedskæringer, der er næsten dobbelt så store som omprioriteringsbidraget, fordi taxameterløftet til humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser står til at falde væk fra næste år. 

Der er skåret så meget, at konsekvenserne af yderligere besparelser vil være yderst mærkbare for de studerende, skriver de otte universitetsrektorer i et fælles indlæg i Jyllands-Posten i dag og opfordrer politikerne til at komme med en klar melding hurtigst muligt. 


Gigantbesparelse på AUH rammer også forskning

Kommende generationer af læger og andre faggrupper, der forsker, får svært ved at bedrive forskning som en del af deres sundhedsprofessionelle gerning. I værste fald kan det koste Danmarks frontposition i international klinisk forskning. Det påpeger prodekan Ole Steen Nielsen fra Health i et indlæg i Jyllands-Posten som en kommentar til det omfattende og dybe sparekrav, som AUH står over for. 

Læs Gigantbesparelser kan smadre årtiers forskningstradition på supersygehus


Ny direktør for AIAS til oktober

Efter otte år træder professor Morten Kyndrup tilbage som direktør og formand for bestyrelsen for Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS). Morten Kyndrup, der var med til at etablere og starte centeret, ønsker at fokusere på sin egen forskning på Institut for Kommunikation og Kultur.

Han ønsker at stoppe som direktør d. 1. oktober 2019, og den tidlige udmelding giver rektor Brian Bech Nielsen og bestyrelsen for AIAS tid til at finde den rette kandidat til at tage stafetten op efter Morten Kyndrup.


Ledelse til debat på MatchPoints Seminar

Den 23.-25. maj mødes 650 forskere, ledere, politikere og andre med interesse i ledelse for at blive klogere på god ledelse. Det sker, når Aarhus Universitet afholder det årlige MatchPoints Seminar. Deltagerne kan blandt andet høre indlæg fra H.K.H. Kronprins Frederik, EU-kommissær Margrethe Vestager og Salling Groups CEO Per Bank samt en række internationale topforskere inden for feltet. Herunder professor i arbejds- og organisationspsykologi ved Erasmus University Rotterdam, Arnold Bakker, professor i offentlig forvaltning og politik ved Georgetown University, Donald Moynihan og Aarhus Universitets egen professor i offentlig ledelse, Lotte Bøgh Andersen.

MatchPoints Seminar 2019 markerer i øvrigt også 1-års fødselsdagen for Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus BSS.

Fredag aften er der paneldebat og underholdning i Musikhuset, og lørdag eftermiddag slutter MatchPoints efter afholdelse af en række forløb, hvor deltagerne får mulighed for at træne forskellige ledelsesstrategier i praksis. 

Højdepunkter og interessante indsigter fra konferencen kan følges på både Twitter og LinkedIn under #MatchPoints19, hvor Aarhus Universitet og Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse løbende vil dele indhold fra dagene.  


DFF uddeler knap en kvart milliard kroner til AU-forskere

64 forskere på Aarhus Universitet fik den 9. maj at vide, at de har fået del i de 230 mio. kroner, Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) netop har bevilget til universitetet. Bevillingerne er en del af fondens samlede investering på 753 millioner kroner til forskning i Danmark inden for områder som klima- og samfundsudfordringer samt integration- og asylproblematikker. De 64 forskere, der på AU har fået en bevilling fra DFF, er fordelt på alle universitetets fire fakulteter.


11 AU-forskere får millionbevillinger fra Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden har netop uddelt et stort millionbeløb fra deres nye forskningslederprogram. I alt 11 forskere fra Aarhus Universitet er i den forbindelse blevet tildelt godt 91 mio. kr. til forskningsprojekter inden for en række sundhedsvidenskabelige og naturvidenskabelige områder.  

De 11 forskere kommer fra henholdsvis Health og Science and Technology på Aarhus Universitet. Læs de respektive udmeldinger fra de to fakulteter her:

Læs også:


Innovationspris til biomedicin-forskere

En gruppe forskere fra Institut for Biomedicin har vundet innovationsprisen "The Next Big Thing" for en lovende teknologi, der kan fremme fertilitetsbehandlingen. Prisen blev uddelt ved Danish IP Fair, som er et årligt arrangement med fokus på at fremme kommercialisering af universiteternes forskning. Her deltog 11 forskere/forskergrupper fra AU for at præsentere deres ideer, som alle har enten patenter eller er på vej til at blive en spin-out virksomhed.

De inviterede virksomheder ved Danish IP Fair kunne stemme på de i alt 80 deltagende projekter, og vinderen blev altså ”Innovation for novel treatment for infertility”, anført af lektor Karin Lykke-Hartmann fra Biomedicin. Hun er netop nu i færd med at modne sin teknologi og opbygge et team til en kommende spin-out virksomhed. 

Danish IP Fair er organiseret som et samarbejde mellem AU, DTU, KU, SDU og AAU. 


For women in science-prisen til biomediciner 

Adjunkt Maria Andreasen fra Institut for Biomedicin blev i går, den 15. maj, hædret som et af landets mest lovende, kvindelige forskertalenter, når hun modtog For Women in Science-prisen – en pris, som UNESCO, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og L’Oreál står bag.  


Stort tillykke til Umbilicus med Det Gyldne Bækken

Årets kapsejlads gav en meget overbevisende sejr til Umbilicus. Stort tillykke. Og en stor tak til arrangørerne for endnu en flot kapsejlads i Universitetsparken. 

  • Se fotos - bemærk linket er til et facebook-fotoalbum, som dog kan tilgås uden at logge ind på facebook


Kalender

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.