Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 25/2019

Finanslovsudspil med gode takter – men vigtige forhandlinger i vente 

”Vi kommer til at følge finanslovsforhandlingerne meget tæt”, siger rektor Brian Bech Nielsen efter regeringens udspil til finanslov, hvor taxameterløft til samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser ikke er prioriteret. Til gengæld er der – som regeringen allerede havde meldt ud – nu en helt klar retning i finanslovsudspillet i forhold til omprioriteringsbidraget.

”Det er et vigtigt og velkomment skridt fra regeringens side at sløjfe omprioriteringsbidraget. Det har tæret hårdt på uddannelsernes økonomi og spillerum til udvikling. Så der skal lyde en opfordring til at gøre arbejdet helt færdigt ved at fastholde taxameterløftet. Vi ser faktisk allerhelst, at det bliver permanentgjort,” siger Brian Bech Nielsen og tilføjer:

”Det er vigtigt, at vi som samfund har stærke humanistiske og de samfundsfaglige uddannelser og her er taxameterløftet meget vigtigt.”

For Aarhus Universitet vil bortfald af taxameterløft alene i 2020 betyde 75 millioner kroner mindre til de pågældende uddannelsesområder.

”På baggrund af de seneste dages politiske udmeldinger om forlængelse af taxameterløftet er jeg dog optimistisk i forhold til de kommende forhandlinger om finansloven. Jeg har noteret mig, at regeringen har sat midler af til reelle forhandlinger,” siger Brian Bech Nielsen.

Dekanerne Johnny Laursen og Thomas Pallesen har ligeledes positive forventninger til de kommende forhandlinger. Læs mere (Omnibus)

Derudover glæder universitetsledelsen sig meget over, at forskningsreserven bliver større, så forskningen i endnu højere grad kan være med til at sikre grøn omstilling og en styrket indsats i forhold til bæredygtighed. 


AU bakker op om nye anbefalinger: Flere internationale dimittender skal i job

Flere internationale dimittender fra de danske universiteter skal i beskæftigelse i Danmark, når de er færdige med studierne. Det er målet med syv overordnede anbefalinger og 29 delanbefalinger, som nu er offentliggjort af Partnerskab for fastholdelse af internationale studerende.

I regi af Danske Universiteter er Aarhus Universitet en del af partnerskabet, som foruden Danske Universiteter består af Dansk Industri, Dansk Erhverv, Akademikerne og Danske Studerendes Fællesråd.

Aarhus Universitet bakker fuldt op om anbefalingerne, der i høj grad er rettet mod medlemmerne selv. Prorektor Berit Eika fremhæver styrken i en fælles indsats.

”Med fælles fodslag på tværs af erhvervsliv, universiteter, studerende og fagbevægelsen får vores indsatser større gennemslagskraft. På Aarhus Universitet er det et vigtigt fokusområde nu og i fremtiden at titrække højtkvalificerede internationale studerende med efterspurgte kompetencer på arbejdsmarkedet. Nøglen til at fastholde dimittenderne i Danmark ligger i adgangen til et job, og her kan universitetet hjælpe med at bygge bro”, siger hun.

Som eksempel har Institut for Datalogi sammen med Destination Aarhus siden 2017 haft succes med at invitere potentielle internationale studerende til Aarhus allerede i rekrutteringsperioden, hvor de får lejlighed til at møde danske virksomheder. De foreløbige resultater er positive – størstedelen af dem, der takkede ja til en studieplads, har i dag studiejob.

Også AU’s Dual Career program for iværksættere udnytter potentialet blandt internationale studerende, og i dag udgøres omkring 10 pct. af programmet af internationale studerende.

”Der er utrolig mange gode initiativer i gang rundt omkring på Aarhus Universitet – dem skal vi dyrke, udvikle og skabe flere af. Graden af succes er imidlertid afhængig af politisk opbakning, og man kunne ønske sig, at man fra politisk side kunne nå til enighed om at fjerne loftet over engelsksprogede uddannelser”, siger Berit Eika og henviser samtidig til partnerskabets anbefalinger til politikerne om at fjerne andre barrierer som brugerbetaling på danskkurser og loft over SU-udgifter til vandrende arbejdstagere.

Partnerskabets anbefalinger tager udgangspunkt i beregninger, der viser, at internationale studerende allerede i dag bidrager positivt til den danske samfundsøkonomi.


Akademiske råd støtter mere bæredygtighed på AU

I sidste uge var omkring 60 medlemmer fra universitetets fire akademiske råd samlet til det årlige seminar på Sandbjerg.

De akademiske råd havde i år valgt at sætte fokus på tre hovedemner: AU’s strategi 2025, forskningsfrihed og forskningsintegritet samt bæredygtighed.

Medlemmerne af akademisk råd var meget optaget af bæredygtighed på universitetet, både hvad angår bæredygtighed i vores organisation samt inden for kerneopgaverne uddannelse og forskning. Rådene drøftede både konkrete ideer og mulige organiseringer af igangværende indsatser på tværs af universitetet. Drøftelserne viste en entydig opbakning fra de akademiske råd til at få klima og bæredygtighed højt på dagsordenen.

Rektor Brian Bech Nielsen deltog også i seminaret, hvor han præsenterede udkastet til AU’s strategi 2025, der lige nu er i høring på universitetet. Derudover gav han en status på opfølgningen på forskningsfrihedsundersøgelsen fra december 2018 og universitetets arbejde med at udbygge retningslinjer for forskningspraksis, som nu også dækker pres på forskningsfriheden.

De akademiske råd på Aarhus Universitet har spillet en central rolle i opfølgningen på forskningsfrihedsundersøgelsen. Alle, der har lyst til at bidrage til arbejdet i de akademiske råd, har snart mulighed for at stille op som kandidat. I år er medlemmerne til de akademiske råd nemlig på valg, når universitetsvalget afholdes den 11.-14. november. Læs mere om de akademiske råd og bliv opdateret på vigtige datoer for valget


Kalender

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.