Nyhedsbrev fra universitetsledelsen nr. 4/2019

Rektor: AU bør gå fra fire til fem fakulteter

Science and Technologys omsætning udgør tæt på halvdelen af Aarhus Universitets samlede økonomi, og med fakultetets markante satsninger på ingeniørvidenskab og digitalisering er der udsigt til, at denne andel stiger. Samtidig har fakultetet dobbelt så mange ansatte som hvert af de tre øvrige fakulteter, og det spænder over mange geografier og forskelligartede aktiviteter. Derfor foreslår rektor Brian Bech Nielsen, at man i forbindelse med den igangværende strategiproces også overvejer at dele fakultetet i to, så man kan skabe mere nærhed og styrke den faglige fokusering. Derfor sætter rektor nu gang i et forløb, hvor han sammen med fakultetet vil undersøge, hvordan dets aktiviteter og udvikling bedst organiseres.  

Dekan Niels Chr. Nielsen har i den forbindelse meddelt, at han træder tilbage med virkning fra den 15. februar - et er et halvt år før hans kontrakt udløber. Han har ønsket at genoptage sine faglige aktiviteter på fuld tid inden for NMR-området med udgangspunkt i sit professorat på Institut for Kemi og iNANO. 

"Jeg vil takke Niels Christian for den kæmpe indsats, han har ydet som dekan i snart 6 år. Niels Christian har med stærke visioner været en afgørende driver for ST’s udvikling. Jeg kan kun respektere hans beslutning om at trække sig nu, inden vi går i gang med processen med at definere den fremtidige fakultetsstruktur på ST," siger Brian Bech Nielsen. 

Tidligere institutleder på Institut for Fysik og Astronomi, Lars Henrik Andersen, bliver konstitueret dekan og skal dermed føre fakultetet gennem den kommende proces.

”Der står utrolig stor respekt om Lars; både fagligt og som leder. Han har en stor indsigt i fakultetet, og han kan løfte opgaven med at afklare en eventuel opdeling af fakultetet. Nu går vi i gang med at planlægge lokale møder, så vi kan høre, hvad medarbejderne i de enkelte fagmiljøer tænker om en mulig opdeling af Science and Technology”, siger rektor. 

Første skridt bliver et medarbejdermøde den 19. februar i Aulaen kl. 14.30-15.30, hvor rektor Brian Bech Nielsen og Lars Henrik Andersen vil møde medarbejderne i Science and Technology og præsentere bevæggrundene for ideen bag en deling af fakultetet og drøfte den videre proces frem mod udarbejdelse af et forslag.

Læs mere om rektors forslag og Niels Chr. Nielsens afgang  

Læs mere om konstitueringen af Lars Henrik Andersen


Styrket samarbejde med King's College London

Universitetsledelsen havde denne uge drøftelser med repræsentanter fra King's College London (KCL), herunder KCL's president og principal Edward Byrne, om at udbygge de to universiteters samarbejde.

Der er i dag et samarbejde mellem de to universiteter på en række områder, men der er ønsker fra begge sider om at udbygge samarbejdet. De to universiteter tog i slutningen af 2018 første skridt til et dybere partnerskab, da de underskrev aftalen om en ny international universitetsalliance sammen med Unviersité catholique de Louvain, Université Paris-Diderot, Humboldt-Universität zu Berlin og Universitet i Oslo.

Med mødet her på Aarhus Universitet i den forgangne uge har de to universiteter taget drøftelserne om det dybere samarbejde et skridt videre. I universitetsalliancen er der særligt lagt op til et tættere samarbejde på uddannelsesområdet, men KCL og AU ser desuden begge fordele i også at udbygge samarbejdet på forskningsområdet også. 

Fra KCL deltog følgende i mødet:

  • Edward Byrne, President & Principal
  • Funmi Olonisakin, Vice-Principal International
  • Tania Lima, Director Global Engagement
  • Eleanor Salt, Partnerships Manager
  • Anna Wood, Director of King’s Online Programme

Dekanerne går nu videre med bilaterale drøftelser inden for deres fagområder. 


Nyt udspil er et rygstød til Aarhus Universitets talentarbejde

Uddannelses- og Forskningsministeriet lancerede i denne uge et udspil, hvor man over de kommende fire år vil investere 190 millioner kroner i talentarbejde på de videregående uddannelser. Det glæder prorektor Berit Eika, der peger på, at Aarhus Universitet i en årrække har arbejdet for at udvikle særlige tilbud for de dygtigste og mest motiverede studerende. 

Udspillet, der kommer i forlængelse af regeringens Disruptionråd, omtaler mulighed for at søge midler til udvikling af talentaktiviteter for både universiteternes studerende, men også for særligt talentfulde elever på ungdomsuddannelserne. 

Læs kommentar fra Berit Eika


Hvordan forbedrer vi kønsbalancen blandt forskere på Aarhus Universitet?

Udvalget for Forskning og Eksternt Samarbejde (UFFE) inviterer d. 8. marts til heldagskonference om kønsbalancen blandt forskere på Aarhus Universitet.

Det forudsætter, at vi ansætter de allerdygtigste og skaber attraktive forskningsmiljøer, der appellerer til både kvinder og mænd, for at opfylde fornemmeste opgave - at tilbyde banebrydende grundforskning og excellent undervisning. Formålet med konferencen d. 8. marts er derfor at diskutere de nuværende kønsbalance-udfordringer på AU, så alle talenter kommer i spil samt at udvikle konkrete ideer til, hvordan der kan arbejdes henimod en bedre kønsbalance blandt forskerne. 

Konferencens program er nu på plads, og blandt talerne er rektor Brian Bech Nielsen, netop afgåede rektor fra CBS Per Holten Andersen og Lynn Roseberry, der har arbejdet med emnet i årrække som forsker, advokat og rådgiver.

Om eftermiddagen er der fire fakultets-specifikke sessioner, hvor det debatteres, hvordan kønsbalance-problemerne kan håndteres på de respektive fakulteter. Konferencen afrundes med fredagsøl og koncert med rockbandet Velvet Volume.

Konferencens vil blive holdt på engelsk - moderator er journalist Lone Frank. Der er tilmeldingsfrist d. 26. februar.


Skab synlighed omkring din forskning – vær med til Forskningens Døgn

Onsdag d. 24. april vil op mod 1.000 mennesker besøge Aarhus Universitet for at få smagsprøver på vores forskning. Du kan også være med – enten ved at holde et speedforedrag om din forskning i en af stuerne ved Stakladen eller ved at have en stand inde i selve Stakladen med eksperimenter eller andet, der inddrager publikum. Alle på tværs af fakulteterne kan bidrage med foredrag og aktiviteter, og Forskningens Døgn er en oplagt mulighed for at komme bredt ud med din forskning.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år i uge 17 med over 700 events og mere end 70.000 besøgende. Uddannelses- og Forskningsministeriet er initiativtager til Forskningens Døgn, der har det som et af sine overordnede formål at hylde forskningens helt grundlæggende element af ’nysgerrighed’ og skabe flere relationer mellem samfund og forskere. 

Læs mere om Forskningens Døgn på Aarhus Universitet og tilmeld dig


Mød AU-forskere til Århundredets Festival 1.-10. marts 

1.-10. marts holder Folkeuniversitetet Århundredets Festival om Mellemkrigstiden 1918-1939: Ismernes, krisernes og massekulturens tid. Mød AU-forskere, kunstnere og kreative ildsjæle til bl.a. filosofibarer, madhistoriske middage, byvandringer, koncerter og udstillinger

Se program


Kalender 

Hver uge udsender universitetsledelsen et nyhedsbrev. Her informerer vi om beslutninger og tiltag fra universitetsledelsen samt aktuelle aktiviteter og diskussioner. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her, hvorefter du modtager en mail, hver gang nyhedsbrevet udkommer.Her kan du læse tidligere udgaver af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen.

Hvis du ønsker at tilmelde dig den engelske version af nyhedsbrevet fra universitetsledelsen, kan du gøre det her.