OneDrive

Hvad er OneDrive?

OneDrive er stedet, hvor du opbevarer dine egne personlige filer. Her ligger de sikkert i skyen, og du har altid adgang til dem - både på PC, tablet og mobilen.

OneDrive giver dig kontrol over, hvem der kan se dine filer. Det er dig selv, der skal give andre adgang til dine filer - ellers er du den eneste, der kan tilgå dem Når du får brug for det, deler du nemt et dokument med andre.

Du og den du deler med kan arbejde samtidigt i et dokument, og OneDrive sørger for, at alle ændringer I foretager bliver gemt. OneDrive kan bruges direkte fra din computer i Stifinderen eller ved at downloade app'en fra office.com

Hvordan får jeg adgang til OneDrive

Alle medarbejdere på AU har adgang til OneDrive. Applikationen er automatisk installeret på din maskine og fungerer som en mappe i din stifinder.

Det er dog også muligt at tilgå OneDrive via en browser. Gå til office.com og log på med AUID og password. Efter login skal du vælge OneDrive i venstremenuen og har nu adgang til dit OneDrive via en browser.


Vejledninger

Introduktion til OneDrive

Få en introduktion til de grundlæggende funktioner i OneDrive og kom godt i gang med at bruge det.

Introduktionskurset vil give dig en forståelse for, hvad OneDrive er, hvad det kan bruges til, og hvilke forskelle der er på OneDrive til browseren, desktop eller mobil. 

Del et dokument

Med OneDrives indbyggede dele-funktion undgår du at vedhæfte filer i mails og derved at have flere versioner af samme dokument gemt flere steder.

Del dokumenter med studerende

Det er muligt at dele dokumenter i OneDrive med studerende, men metoden er en smule speciel.

Når du inde i OneDrive vælger at dele en eller flere filer, får du mulighed for at indtaste navn eller email på de personer, der skal have adgang. Hvis man vil dele med en studerende på AU, er man dog nødt til at skrive den studerendes navn. Hvis man forsøger at skrive email eller AU ID, fungerer det ikke.

Hvilke filer har jeg delt / er delt med mig?

Skulle du være i tvivl om hvilke filer du har delt med andre, og hvad andre har delt med dig, kan du bruge office.com. Efter login skal du vælge OneDrive

1. I venstremenuen skal du vælge 'Delt'.

Her får du som standard vist de filer, som er delt med dig.

2. Hvis du vil se de filer, du selv har delt, skal du i Værktøjslinjen i toppen af skærmen blot vælge den funktion.

Har du engelsk grænseflade, så hedder funktionen 'Shared'.

Brug OneDrive desktop app via din stifinder

OneDrive kan bruges som en online app i din browser (OneDrive Online) - men også fra din desktop i din stifinder. Du kan blandt andet gøre dine filer tilgængelige offline på din computer.

Gendan slettede filer eller mapper i OneDrive

Hvis du ved et uheld sletter en fil eller mappe i OneDrive, er der heldigvis gode muligheder for at gendanne dem, og du kan gøre meget selv.

For det første skal du være opmærksom på, at slettede filer bliver gemt i 93 dage, hvorefter de bliver slettet permanent. Du skal derfor nå at reagere inden der er gået 93 dage efter sletningen - ellers kan filerne ikke genskabes.

For at genskabe filer/mapper, skal du logge på office.com med dit AU ID og tilgå OneDrive derigennem. Her vil du have adgang til de værtøjer, som vejledningen viser.


Udfordringer ved flytning af filer til OneDrive

Der er nogle kendte udfordringer i forbindelse med flytning af filer fra personligt drev til OneDrive, som det er en god ide at være opmærksom på, inden filerne bliver flyttet - og om muligt få rettet til inden.

Ugyldige fil- eller mappenavne i OneDrive

Vær opmærksom på, at en række navne ikke er tilladt for filer eller mapper i OneDrive.

Ugyldige tegn i OneDrive

OneDrive accepterer ikke alle tegn i filnavnet. Hvis et filnavn indeholder et af de ugyldige tegn, kan den ikke gemmes i OneDrive

For lange filnavne og sti-længder

Hvis dit filnavn eller den sti, som din fil er placeret i, er for lang, kan filerne ikke gemmes i OneDrive.

Max størrelse på uploadede filer: 250GB

Det er ikke muligt at uploade enkeltfiler til OneDrive, der fylder mere end 250GB.

Vær opmærksom på, at dette udelukkende gælder for en individuel fil, der overføres til eller synkroniseres med OneDrive - ikke dit samlede lager, der gerne må overstige 250GB.

Flyt filer manuelt til OneDrive

Hvis du oplever problemer med at enkelte filer ikke bliver flyttet med automatisk, når dine filer bliver flyttet fra personligt drev (f.eks. U-drev) til OneDrive, kan du selv flytte filerne manuelt. 

PC

Gå til stifinder

  1. Vælg dit personlige drev (i dette eksempel U:). Du kan kende det ved, at det er navngivet med dit AUID
  2. Marker de filer/mapper, der ikke kunne flyttes automatisk
  3. Tryk på copy 
  4. Klik på OneDrive - Aarhus Universitet
  5. Tryk på paste 

Nu er dine filer kopieret fra dit personlige drev til OneDrive.

MAC

Åbn Finder

  1. Vælg dit personlige drev (Du kan kende det ved, at det er navngivet med dit AUID). Hvis du ikke kan se drevet i Finder, kan du se hvordan man tilføjer et personligt drev på Mac
  2. Marker de filer/mapper, der ikke kunne flyttes automatisk. Højreklik på filerne og vælg kopier
  3. Klik på OneDrive - Aarhus Universitet
  4. Indsæt de kopierede filer i din OneDrive folder 

Nu er dine filer kopieret fra dit personlige drev til OneDrive.


Sikkerhed i OneDrive

AU har indgået en databehandleraftale med Microsoft, hvilket betyder, at alle medarbejdere trygt kan benytte redskaberne i Office 365. Vi skal dog være særligt opmærksomme på at få klassificeret de data vi arbejde med korrekt, da der gælder særlige regler for håndtering, opbevaringen og deling af almindelige og følsomme personoplysninger (GDPR) samt fortrolige oplysninger.