De senere år er fokus på bæredygtighed, genbrug og økologi øget. På Aarhus Universitet arbejder vi også med bæredygtighed i forbindelse med planlægning og afvikling af konferencer og events - både fordi vi gerne vil tage ansvar for det samfund, vi indgår i, men også fordi vi i en lang række tilfælde oplever, at kunne spare ressourcer og økonomi ved at tænke og gøre tingene anderledes, end vi plejer. Med meget få greb og indsatser i din planlægning og afvikling kan du skabe en stor og mere bæredygtig forskel og desuden skabe en god signalværdi.
I hele Aarhusregionen er der generelt stor fokus på bæredygtighed, og du kan her finde tips og information, der kan gøre dig endnu klogere på grønne initiativer, der vil bidrage til at fremme en mere bæredygtig udvikling i hele Aarhusresionen.
Nedenfor er listet række forslag til, hvordan du i højere grad kan tænke bæredygtighed ind i dine konferencer og events. Klik nedenfor og bliv inspireret!
Bælgfrugter på menuen
Fødevarestyrelsens syv nye kostråd indeholder en anbefaling om, at vi skruer ned for mængden af kød og op for mængden af bælgfrugter – gerne 100 gram om dagen pr. person. Bælgfrugter dækker over bønner, linser og ærter og kommer i mange varianter, men ens for alle er, at de hører til blandt nogle af de allersundeste plantebaserede proteinkilder, der findes. Dertil er de mættende, fulde af kostfibre, vitaminer og mineraler og ikke mindst et billigt og mere klimavenligt alternativ til kød. Tænk dette ind, når du planlægger forplejning til din næste konference eller event. Snak med AU's kantiner om det – de ved meget mere!
Vil du læse mere om bælgfrugter, så klik nedenfor:
Her finder du inspiration til spisesteder i Aarhus-regionen, som har økologiske spisemærke. Økologiske produkter er godt for din sundhed, for biodiversiteten og for miljøet. Husk også, at du altid kan stille krav til middagssteder og restauranter, hvis du fx ønsker 100% vegetarisk middag til dine konferencegæster.
Du kan også orientere dig i Fødevarestyrelsens 7 nye kostråd fra 2021, som kan inspirere dig, når du skal beslutte forplejning til dit næste arrangement. Fødevarestyrelsens kostråd er din rettesnor til at få en sund og klimavenlig balance i det, du og dine konferencegæster spiser og drikker.
Tænk bæredygtigheden ind i din markedsføring og information
Overvej konferencevarer og materialer til udsmykning og indretning af dit venue
Affaldstrekanten skal principielt læses som en madpyramide – mest af det nederste. Bemærk dog, at direkte genbrug ligger over genanvendelse, så for eksempel er det mere hensigtsmæssigt at genbruge fx navneskilte fremfor at genanvende dem. Når de ikke kan genbruges mere, skal de naturligvis til genanvendelse.
Vi arbejder også med at gøre udvalget af vores gaver og merchandise mere bæredygtigt. Læs mere om AU's bæredygtige vandflasker og muleposer af økologisk bomuld her.
Aarhus Universitets bæredygtige vandflasker rummer 0,5 l. og findes både i en dansk og engelsk udgave, samt en BSS udgave.
Vandflasken kan bruges igen og igen. Den er BPA-fri og tåler opvasker. Flasken kan med fordel købes og bruges til dine konferencegæster. Husk dog at tænke over, hvordan den fyldes og genfyldes.
Gode råd til opfyldning og hygiejne:
AU's Muleposer produceret af økologisk bomuld kan være et mere bæredygtigt alternativ til pakning af konferencevarer eller som en handout til deltagerne. Poserne købes i AU's webshop.
Nu kan du downloade den grønne konference- og eventhåndbog, som er udarbejdet i 2019 af Aarhus Universitets Event-afdeling i et samarbejde med Aarhus Events, VisitAarhus og Worldperfect. Håndbogen er et værktøj til dig, der gerne vil arbejde strategisk og konkret med bæredygtighed.
Hent håndbogen her
I bæredygtig konferencesammenhæng arbejder Events og Kommunikationsstøtte tæt sammen med Visit Aarhus. På Visit Aarhus' hjemmeside kan du også finde links til sider, der hurtigt og nemt kan gøre dig endnu klogere på andre bæredygtige initiativer i Aarhusregionen.
Læs også artiklen: Aarhus er den 3. mest bæredygtige turistdestination på internationalt index
Du kan også finde grønne nyheder og blive klogere på Aarhus Kommunes grønne indsats og klimatiltag på Go Green with Aarhus hjemmesiden.
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan du kommunikerer om dine bæredygtige tiltag til dine deltagere og f.eks. på dit konferencewebsite. Fortæl (endelig) hvad du gør, men vær varsom, transparent og gerne så konkret som muligt, når du kommunikerer. Undgå at bruge generelle udtryk, der kan fortolkes eller virke tvetydige. Hold dig fra at benytte udtryk som ”bæredygtig” eller ”klimavenlig”, medmindre du kan understøtte dette med de fornødne data eller certificeringer. Brug i stedet udtryk som ”Vi arbejder med bæredygtige tiltag”, og fortæl i stedet, hvad du konkret gør.
Som erstatning for at invitere til ”grønt møde” bør du invitere til ”møde med vegetarisk, lokalt produceret forplejning” samt ”transport i fælles bus, der kører på biodiesel”. Det kan virke knap så elegant og lækkert set med kommunikative briller, men på den måde falder du ikke i den såkaldte greenwashing-fælde. Benyt AU's klimastrategi som baggrund og ramme for din kommunikation. Her kan du læse mere om emnet og lovgivningen omkring bæredygtig kommunikation:
Er du interesseret i at læse mere om, hvordan Aarhus Universitet arbejder for at fremme den bæredygtige udvikling både gennem forskning, uddannelse og i driften kan du læse mere her.