Svar: Der forhandles om lønforbedringer for opnåede resultater og præstationer i perioden 1. april 2022 - 31. marts 2023.
Svar: Aftalte lønforbedringer får virkning fra 1. april 2023.
Svar: Forhandlingskompetencen kan ikke delegeres til et lavere niveau end institut-/center-/vicedirektør- og administrationschefsniveauet.
De forhandlende ledere på dette niveau inddrager ledere på underliggende niveauer i forberedelsen af forhandlingsmøderne.
Svar: Forud for den årlige lønforhandling fastsætter universitetsledelsen – efter drøftelse i Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) – et overordnet lønforhandlingsbudget. Lønforhandlingsbudgettet for lønforhandling 2023 (perioden 1. april 2022 - 31. marts 2023) er fastsat til maks. 0,5% af det foregående års lønudgifter.
Dekan og universitetsdirektøren kan beslutte, om institutter/centre/administrationscentre og vicedirektørområder skal have et lønforhandlingsbudget, der er mindre end 0,5%.
Svar: Ja, lønforhandlingen omfatter alle medarbejdere, herunder også ledere.
Svar: Ja. Både medarbejderens tillidsrepræsentant og nærmeste leder kan foreslå medarbejdere til en lønforbedring.
Svar: Nej, det er kun de medarbejdere, hvor det er fastlagt i overenskomsten, der kan forhandle selv. Det gælder special- og chefkonsulenter, professorer, journalister og chefer i lederstillinger. Med chefer i lederstillinger menes kontorfunktionærer, laboranter og IT-medarbejdere, der er omfattet af organisationsaftalen med HK, i særskilte stillinger med stillingsindhold og lønniveau svarende til lønramme 35 og 36.