Medarbejdere fra udlandet skal som altovervejende hovedregel betale skat i Danmark af den løn, som vedkommende tjener under sin ansættelse ved Aarhus Universitet (AU) i forbindelse med udførelse af arbejde i Danmark. Der kan forekomme undtagelser hertil, eksempelvis hvis bestemmelser i en dobbeltbeskatningsoverenskomst afskærer Danmark fra at beskatte lønnen.
Der skal indtræde fuld eller begrænset skattepligt til Danmark for at blive omfattet af forskerskatteordningen.
Fuld skattepligt til Danmark indtræder i forbindelse med erhvervelse af bopæl i Danmark eller ved ophold i Danmark med en sammenhængende varighed på mindst 6 måneder (Den fulde skattepligt indtræder da fra opholdets begyndelse).
Begrænset skattepligt til Danmark indtræder, hvor forskeren ikke har bopæl i Danmark og opholder sig i Danmark under 6 måneder.
De vigtigste betingelser for at kunne anvende forskerskatteordningen er:
Forskere på forskerbeskatning inden 1. januar 2018.
Forskerskatteordningen betyder, at lønnen bruttobeskattes med 27% i op til 84 måneder (7 år) i stedet for den normale indkomstskat. Til gengæld har medarbejderen hverken ret til fradrag i lønindkomsten eller ret til personfradrag ved beregning af skatten. Bruttoskatten inkl. bidrag til dansk social sikring udgør 32,84%.
Forudsat at de generelle betingelser for at være omfattet af forskerskatteordningen er opfyldt kan forlængelsen af forskerskatteperioden på 24 måneder anvendes af forskere som:
Forskere der pr. 1. januar 2018 har opbrugt de 60 måneder kan ikke overgå til den nye ordning.
Efter forskerskatteperiodens udløb overgår medarbejderen til beskatning efter de almindelige danske skatteregler.
For nærmere information om beskatning efter forskerreglen henvises til SKAT’s vejledning på dansk og engelsk.