AURAP er AU's business intelligence portal for økonomi- og uddannelsesområdet. Portalen indeholder både standardrapporter og specialiserede analyseværktøjer.
Brightspace er AU’s e-læringssystem. Brightspace er samlingspunkt for kursusmateriale og fungerer som forum for online læring og undervisningsaktiviteter.
AU anvender systemet IndFak2 til modtagelse af fakturaer. På AU foregår fakturamodtagelse, bogføring og betaling til leverandør fuldt elektronisk.
På mit.au.dk kan du tilgå en række specifikke administrative systemer, du har rettigheder til, fx Medarbejderstamkortet.
mitHR er det personaleadministrative HR system ved AU, der bruges til personaleadministration, fraværsregistrering og medarbejderudviklingssamtaler (MUS).
PURE er AU's forskningsregistreringsystem. Her registreres forskningspublikationer, -aktiviteter og -projekter. PURE ligger desuden til grund for AU-ansattes personlige hjemmesider.
Aarhus Universitet anvender RejsUd til afregning af rejser og udgifter.
STADS er det studieadministrative system på AU. Via STADS administreres og formidles oplysninger om studerendes studieaktiviteter og -forløb.
Med webmail har du altid direkte adgang til din AU mail og kalender via en browser.
Workzone er AU's elektroniske sags- og dokumenthåndterings-system (ESDH). Som offentlig institution skal AU journalisere vigtige dokumenter.
Find flere it-systemer i emneindekset for medarbejderservice.
Når universitetet som arbejdsgiver ønsker at træffe en afgørelse om afskedigelse eller bortvisning af en medarbejder, følger det af forvaltningslovens bestemmelser om partshøring, at universitetet som hovedregel skal høre den medarbejder, sagen vedrører, inden der træffes en endelig afgørelse.
Medarbejderen skal partshøres om såvel det faktiske som det retlige grundlag for afgørelsen og medarbejderens synspunkter indgår herefter i universitetets vurdering af, om man fortsat ønsker at afskedige eller bortvise medarbejderen.
Partshøringsproceduren giver således medarbejderen mulighed for at gøre sig bekendt med, hvilke oplysninger universitetet lægger vægt på i afgørelsen og fremkomme med sine bemærkninger til sagen inden der træffes afgørelse.
Medarbejderen har mulighed for at fremkomme med sine bemærkninger såvel mundtligt som skriftligt. I det omfang medarbejderen mundtligt kommenterer sagen, har universitetet pligt til udarbejde et notat over indholdet af medarbejderens oplysninger, jf. offentlighedslovens § 13 om notatpligt.