Når I arbejder med sundhedsskadelige mikroorganismer eller der er risiko for, at I kan blive udsat for dem, er der en række forhold, der skal være på plads, inden arbejdet kan påbegyndes.
Arbejdsgiveren har ansvaret for at sikre, at medarbejderne ikke bliver syge af mikroorganismerne, men indsatsen løses bedst i fællesskab.
Mikroorganismer klassificeres i 4 risikogrupper på baggrund af deres evne til at fremkalde infektionssygdomme.
Risikogrupperne er koblet til en tilsvarende klassifikation af laboratorier og industrielle processer. Mikroorganismer i risikogruppe 4 kræver de mest omfattende foranstaltninger.
Risikogruppe 1: Mikroorganismer, der ikke fremkalder infektioner.
Risikogruppe 2: Mikroorganismer, der fremkalder infektioner og kan give fx hud- eller tarminfektioner, som normalt kan behandles tilfredsstillende. F.eks. Clostridium perfringens.
Risikogruppe 3: Mikroorganismer, der kan give alvorlige infektioner, eventuelt med et dødeligt forløb. Der findes sædvanligvis effektiv forebyggelse eller behandling. Der kan være risiko for spredning i samfundet. F.eks. Mycobacterium tuberculosis.
Risikogruppe 4: Mikroorganismer, der kan give alvorlige infektioner, eventuelt med et dødeligt forløb. Der findes sædvanligvis ingen effektiv forebyggelse eller behandling. Der kan desuden være stor risiko for spredning i samfundet. F.eks. Ebolavirus.
I "bekendtgørelsens om biologiske agenser og arbejdsmiljø" bilag 8: findes der en liste over biologiske agenser, der vides at kunne fremkalde infektionssygdomme hos mennesker, dvs. de agenser, der tilhører risikogruppe 2, 3 og 4.
Dyre- og plantepatogener, som vides ikke at påvirke mennesker, er ikke medtaget på listen.
Genetisk modificerede organismer er ikke specifikt omfattet af listen. Derimod vil listen kunne bruges som baggrund for en vurdering af evt. opførte værtsorganismer for genetisk modifikation.
Kan der anvendes et anden mikroorganisme, som er knap så farligt?
Der må ikke arbejdes med et biologisk agens, der kan være til fare for sikkerhed og sundhed, hvis det kan erstattes af et ufarligt, mindre farligt eller mindre generende biologisk agens
Du skal som arbejdsgiver sikre, at arbejdet kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Du skal derfor planlægge og tilrettelægge arbejdet, så de ansatte så vidt muligt undgår at blive udsat for sundhedsskadelige mikroorganismer og udsættelsen for sundhedsskadelige mikroorganismer i arbejdsmiljøet skal holdes på det lavest mulige niveau.
Det kan du blandt andet gøre ved
Som arbejdsgiver skal du sikre, at der er udarbejdet arbejds- og sikkerhedsforskrifter for alle arbejdsprocesser, der kan udgøre en sundhedsrisiko, fx rengøring, reparation og vedligeholdelse. Du skal også sørge for, at I har procedurer og beredskab for håndtering og opsamling af større spild.
Som arbejdsgiver skal du desuden sikre, at der ikke indtages mad og drikke i arbejdslokaler eller andre områder i tilknytning til disse, fx kølerum og gangarealer.
Der er en række forholdsregler, I bør tage, når I arbejder i et arbejdsmiljø, hvor I kan være udsat for sundhedsskadelige mikroorganismer. Her er en række vigtige grundregler:
Risikovurderingen skal forholde sig til arten, graden og varigheden af udsættelsen. Ud fra risikovurderingen skal du som arbejdsgiver tage stilling til, hvilke foranstaltninger der skal sættes i værk for at forebygge, at de ansatte bliver udsat for sundhedsskadelige mikroorganismer.
Risikovurderingen skal være skriftlig og tilgængelig for de ansatte.
Risikovurderingen skal foretages på grundlag af alle tilgængelige oplysninger, skal indeholder følgende 6 punkter:
Særlige forhold i sundheds- og dyreplejen:
Hvad angår sundheds- og dyreplejen, bortset fra diagnostiske laboratorier, skal der ved vurderingen, tages særligt hensyn til:
Ved arbejde med sundhedsskadelige mikroorganismer i et laboratorie, kan det blandt andet være relevant at stille følgende spørgsmål:
Hvad påvirker risikoen for infektion?
Arbejdets karakter
Ved arbejde, hvor der er en risiko for udsættelse, men der kan være uvished om forekomsten og arten af mikroorganismer, fx i plejesektoren og dyreplejen, kan følgende spørgsmål være særligt relevante:
Hvad påvirker risikoen for smitte?
Arbejdets karakter
Der skal udarbejdes revurdering, når der foretages ændringer, f.eks.
APV’en skal under alle omstændigheder revideres mindst hvert tredje år.
Arbejdsgiveren skal oplære og instruere medarbejderne i, hvordan de skal arbejde, så det sikres, at det fastlagte beskyttelsesniveau bliver overholdt.
Instruktionen skal være baseret på den biologiske risikovurdering.
Instruktionen kan være mundtlig eller skriftlig, fx video eller piktogrammer.
Derudover er det ofte en god ide at få vist tingene i praksis. Så husker man bedre, hvad man skal gøre, og samtidig giver det mulighed for at stille spørgsmål undervejs og få svar der, hvor man er i tvivl.
Medarbejderne har pligt til at følge de instruktioner og retningslinjer, der bliver givet eller er aftalt i forhold til beskyttelse mod smitte med fx coronavirus i arbejdet.
For personer, der er i øget risiko i forhold til en mikororganisme, anbefales det, at ledelsen i dialog med den enkelte medarbejder laver en konkret og individuel vurdering med afsæt i Sundhedsstyrelsens retningslinjer på området.
Arbejdsgiveren skal føre tilsyn med arbejdsmiljøet og kontrollere, at de ansatte følger instruktionen, herunder at de personlige værnemidler benyttes korrekt.
Arbejdsmiljøorganisationen fører tilsyn ved runderinger i laboratoriet og de kan spørge ind til den biologiske risikovurdering, samt spørge ind til om medarbejderen er blevet instrueret og oplært i arbejdet med biologiske agenser.
Arbejdstilsynet kan ligeledes føre tilsyn på området.