ERDA backup

Der er fire forskellige måder, du kan lave back up på ERDA: automatisk backupserver backup til ERDA med scriptingscheduled tasks, og data transfer

Her gennemgår vi alle de fire metoder, så du kan vælge den, der passer bedst til dine behov. 

Automatisk backup til ERDA

Du kan kombinere Avanceret datatilgang med Duplicati, et gratis og åbent backup program du kan bruge til automatisk at gemme backup af din PC på ERDA.

Duplicati gemmer backup filer i et særligt indpakket format, så du kan bruge det til at gemme special-filer og filer med eksotiske navne ERDA ikke accepterer. Sådan kan du også nemt kryptere din backup, så ingen andre kan læse den, selv hvis de uretmæssigt får adgang. 

Duplicati findes både i en brugervenlig grafisk udgave, og en med kommando-linje, som er bedre hvis du skal lave backup af servere og visse NAS-løsninger. Her gennemgår vi den grafiske løsning.

Der er to dele du skal igennem for at opsætte Duplicati:

1) konfiguration på ERDA gennem Duplicati Setup

2) indlæsning af de resulterende konfigurationer i Duplicati på din PC. 

Del 1: konfiguration på ERDA

Del 1:

Gå til ERDA Setup og klik på Duplicati fanen. 

Indtast din backups navn i Backup feltet, f.eks. navnet på den PC eller mappe du vil tage backup af. 

Resten af felterne er frivillige. Husk at SFTP, eller det alternativ du vælger i Protocol feltet, skal være sat op til login med kodeord i ERDA Setup. Du kan se hvordan du opsætter kodeord for de forskellige protokoller her: link.

Klik Save Duplicati Settings. Nederst kan du se links til en .json fil for hvert backupnavn du valgte. Hent filen ved at højreklikke på linket og vælge Save as.

Del 2: indlæsning af konfigurationer i Duplicati

For at gennemføre anden del af opsætningen skal du importere .json filen i Duplicati.

Hent og installer den seneste 2.x udgave fra Duplicati, som har færdigpakkede versioner til en lang række populære platforme. Her bruger vi filen som slutter på -x86.msi, som passer til 32-bit Windows. Hvis du bruger 64-bit Windows skal du hente den, der slutter med -x64.msi, og .dmg hvis du bruger Mac. Dobbeltklik på den pakke, der passer til dit system, og følg guiden for at installere. På Windows bør Update have det nødvendige .Net 4.5+ bibliotek, men på andre platforme skal du måske installere de tilsvarende Mono 3.0+ biblioteker.

Når Duplicati er installeret åbner det automatisk oversigtssiden. Vælg Add backup, Import a file, og klik Next. Vælg Browse i Configuration file feltet for at finde den gemte .json fil. Klik Import.

Du skal nu gennem de fem faser i Duplicatis proces.

1: General

Før du klikker Next kan du vælge at opsætte kryptering. Her viser vi hvordan det ser ud uden. 

Du skal selv afveje dit behov for kryptering i forhold til den belastning det er for din PC at kryptere og dekryptere backup data. Hvis du arbejder med fortrolige data er det altid en god ide at kryptere og det kan være et lovkrav. For flere detaljer, se Datatilsynets anvisninger.

Klik Next

2: Destination

ERDA indstillingerne her er forudfyldt fra konfigurationsfilen.

Indtast dit kodeord, med den protokol du har valgt. Med standardindstillingerne skal du bruge din ERDA WebDAVS kode. 

Klik for en sikkerheds skyld Test connection for at kontrollere at forbindelse og login er rigtigt sat op.

Klik Next.

3: Source data

Her skal du vælge de mapper, du vil have med i backup på ERDA. 

Som udgangspunkt kører Duplicati som din almindelige bruger, så den har ikke automatisk adgang til alle systemfiler og -faciliteter til at skygge-kopiere åbne filer. Derfor kan du få advarsler eller fejl hvis du f.eks. forsøger at tage backup af mapper udenfor dit bruger-område eller af applikationsdata som er i brug. Du kan enten lade være med at inkludere den slags mapper i din backup, eller køre Duplicati som privilegeret bruger.

Klik Next

4: Schedule

Her skal du indstille den automatiske backup frekvens. Du behøver ikke vælge noget under Allow days, for hvis du ikke vælger noget har det samme effekt som hvis du vælger alle. Du kan evt. rette Keep backup til f.eks. 3 years eller lignende.

Klik Save og Next.

5: Options

Hvis du ikke valgte kryptering bliver du nu spurgt om du er sikker. Klik enten Continue without encryption eller Cancel for at gå tilbage og sætte krypteringen op. 

Nu er backup klar til at køre. Klik Run now
 

Når backup er færdigt, kan du genskabe filer og mapper med Restore fra Duplicatis menu eller ved at åbne backup status og vælge Restore files… så guider Duplicati dig gennem processen.

Du kan finde yderligere information i vejledningen.

Server backup til ERDA med scripting

Nogle forskningsgrupper har deres egen NAS / server til deres data. Hvis du vil backe sådan en op på ERDA uden Duplicati kan du scripte oprettelse af ERDA backup archives. 

Den nemmeste måde er gennem en projektgruppe. Vælg en gruppe (hvis du ikke har en endnu, så følg vores guide under Projects (VGrids)). Opret en undermappe i en af dine mapper, f.eks. backup.

Af sikkerhedsmæssige grunde går vi ud fra at du helst vil undgå at gemme dit ERDA-kodeord på den PC, der laver backup. For at undgå det kan du enten bruge SFTP/SSHFS med en ssh-nøgle eller oprette et share link med læse- og skrive-adgang (besrevet under Share Links). Hvis du bruger share links kan du tilgå mappen via WebDAVS/SFTP adgang til link-deling, dvs. med share link ID’et som brugernavn og kode. Sådan er adgang til undermappen begrænset og risikoen for misbrug mindsket.

Nu kan du bruge en kommando som sftp eller lftp til at uploade filer fra lagrings-serveren. Du kan endda uploade ERDA som netværksdrev med f.eks. sshfs og bruge rsync eller lignende hvis du kun vil uploade filændringer.

Opsæt en workflow-regel i din gruppe for at integrere oprettelsen af et backup archive i backup processen.

Åbn ERDA Settings. I Site Collaboration Links skal du vælge vælge advanced i stedet for default for at få adgang til workflows.

På projektoversigten kan du nu se en Workflows-søjle. Klik på Open link og udfyld formularen med en ny workflow-regel.

I praksis opretter du et backup archive af undermappen hver gang du uploader eller gemmer en X.create-backup fil i din backup mappe.

Scheduled Tasks

ERDA kan udføre opgaver på dine vegne med Scheduled Tasks. Her kan du planlægge både regelmæssige opgaver, og dem der skal gennemføres en gang.

Scheduled Tasks appen ligger ikke automatisk på din forside, så klik på Add, vælg appen og klik Save

I Scheduled Tasks kan du indstille ERDA til at oprette et nyt backup archive af f.eks. uploads mappen hver dag kl. 16:38. Den kan du enten manuelt gemme i, eller du kan bruge Server Backup til ERDA med scripting for løbende at uploade data.

Createbackup kommandoen bruger et navn med tre automatiske variabler som +SHCEDDAY+ for at navngive arkivet efter kørselsdatoen. 

Du kan følge Scheduled Tasks kørsler i View Logs. Du kan læse mere om tilgængelige variabler og kommandoer nederst på Manage Tasks under Schedule Tasks

Data transfer

Hvis du bruger andre lagringssystemer eller måleinstrumenter online kan det være nyttigt at kunne im- eller eksportere data fra ERDA effektivt. Brugere, som er vant til at håndtere større datasæt kan have brug for at hente den slags systemer og instrumenter, uanset om det er dedikerede Linux/UNIX servere eller imaging sites som SLS, ESRF hvor du først optager data og derefter har fjernadgang. 

ERDA understøtter lavniveau data im- og eksport i baggrunden via forskellige effektive overførselsprotokoller som SFTP/RSYNC/HTTPS og WebDAVS. 

Gå til Home og klik på Data Transfer

På overførselssiden er der to faner: Manage Data Transfers, og Manage Transfer Keys. Du bruger den første til at opsætte og overvåge overførsler, og den anden til at håndtere overførselsnøgler (du kan bruge digitale nøgler i stedet for kodeord til at sikre fjernlogin). Her gennemgår vi hvordan du opretter en ssh-nøgle og bruger den til import fra en server du har SFTP-adgang til. 

Hvis du allerede har adgang med login, behøver du ikke oprette en ssh-nøgle, men kan vælge Login with password i stedet for Login with key når du opretter overførslen. 

Skriv navnet og klik på Generate Key.

Nu kan du se den offentlige del af nøglen og korte instrukser. Kort sagt skal du indsætte den der, hvor du vil bruge nøglen til login.
Ssh-nøglens private del bliver udelukkende gemt på en utilgængelig placering på ERDA, så ingen andre har adgang til nøglen. 

Indsæt den offentlige nøgle på den PC, du vil overføre til eller fra ved at følge dens guide. Nu kan du opsætte baggrundsoverførsel til eller fra din ERDA-mappe. Konfigurer overførslen til at importere build/cirrular mappens indhold på fjernserveren og gemme det i ERDAs dataimports/ mappe.

Klik på Request transfer for at sætte overførslen i kø. Du kan følge overførslen i oversigten, via status-knapperne, og i destinationsmappen ved at klikke på local component ikonet. Der er mange andre måder du kan kombinere overførsler, og de følger generelt samme metode.

Klik på status files ikonet for mere information hvis overførslen fejler. Det kan være sin sag at fejlfinde login og overførsler, så kontakt os hvis du har brug for hjælp. 

Backup af ERDA-data

Kommer snart.

Support

For hjælp med 2-faktor godkendelse og mouting af drev, kontakt din lokale IT-support

Find din lokale IT-support

Terms of Use