Effektiv adgang til ERDA: mounting

For at lette arbejdet med effektiv adgang til ERDA har vi lavet et værktøj der etablerer forbindelsen for dig. Download vejledning her: link.

Ved at sætte mounted adgang til ERDA op kan du mere effektivt, transparent og integreret tilgå dine filer end via ERDAs webinterface.

Mounted adgang gør det muligt at overføre mange og store filer effektivt, samt at binde dine ERDA filer og mapper ind på din maskine. På denne måde kan du arbejde med dine ERDA filer uden at benytte webinterfacet.

Mounting bruger en sikker forbindelse til ERDA. Derfor er det tilgængeligt hvor end du befinder dig, så længe du har forbindelse til internettet. Det kræver derfor ikke VPN at bruge mounted adgange udenfor AU.

ERDA guider dig også effektivt gennem opsætning af mounting. Log ind på platformen og klik på Setup.

Mounted adgang via SFTP

SFTP er en sikker og effektiv protokol til fil-overførsler. SFTP bygger på sikkerheds-infrastrukturen fra OpenSSH softwaren og understøttes af en lang række klienter på de populære platforme, dvs. Windows, Linux, IOS. Visse platforme integrerer funktionaliteten i deres filhåndtering, så du ikke behøver installere yderligere programmer.

SFTP setup i ERDA

For at opsætte mounted adgang via SFTP skal du først åbne SFTP fanen under Setup i ERDA. Du skal nu konfigurere hvordan du vil identificere dig overfor ERDA serveren.

Enten skal du copy paste en eller flere SSH public keys eller indtaste et kodeord du selv definerer.

Klik derefter Save SFTP Settings. Bemærk at dine login-detaljer – også dit brugernavn – bliver vist samme sted.

SFTP i Windows

Hvis du bruger Windows skal du nu downloade og installere WinFsp og SSHFS-Win.

Åben Filer og klik på Tilknyt Netværkdrev

Indtast \\sshfs\[dit brugernavn]@[dit projektnavn]@io.erda.au.dk!2222 under Mappe. Du kan kopiere både brugernavn og projektnavn fra ERDA setup siden øverst.

Klik Afslut.

Indtast til sidst brugernavn og selvvalgt password når systemet beder dig logge ind.

SFTP i MacOS

Hvis du bruger Mac skal du downloade og installere macFUSE og SSHFS Stable Release pakkerne.

Gem dine login-detaljer i dit lokale ~/.ssh/config, for at undgå at indtaste dem hver gang:

Host io.erda.au.dk erda
Hostname io.erda.au.dk
VerifyHostKeyDNS ask
User [dit brugernavn]@[dit projektnavn]
Port 2222
# Uncomment next line to use your private key in ~/.ssh/id_rsa
# IdentityFile ~/.ssh/id_rsa

Du kan nu mounte ERDA med SSHFS kommandoen for effektiv adgang til dine ERDA filer.

SFTP i Linux

Hvis du bruger Linux er SFTP muligvis integreret i dit fil-system. I så tilfælde skal du trykke ctrl+L i file manager, copy-paste sftp://io.erda.au.dk:2222 in feltet og skrive dit brugernavn og selv-valgte password når systemet prompter dig.

Hvis du bruger Linux og SFTP ikke er integrerer skal du downloade og installere SSHFS inklusive FUSE og OpenSSH via din foretrukne software/pakke manager eller downloads online.

Gem dine login-detaljer i dit lokale ~/.ssh/config, for at undgå at indtaste dem hver gang:

Host io.erda.au.dk erda
Hostname io.erda.au.dk
VerifyHostKeyDNS ask
User [brugernavn]@[projektnavn]
Port 2222
# Uncomment next line to use your private key in ~/.ssh/id_rsa
# IdentityFile ~/.ssh/id_rsa

Du kan nu mounte ERDA med SSHFS kommandoen for effektiv adgang til dine ERDA filer.

Andre klienter

Ud over ovennævnte klienter virker følgende til mounted adgang i ERDA:

  • WinSCP. WinSCP er en FTP/FTPS/SFTP klient til Windows. Den findes i en portabel udgave og har desuden en semi-automatisk sync-funktion som gør det nemmere at synkronisere filer mellem din maskine og ERDA. Du kan finde mere information på projektets egen side
  • PuTTY SFTP. PuTTY er en SSH klient udviklet til Windows, som også er tilgængelig på andre platforme nu. Den har en kommandolinje SFTP klient, som du kan bruge med SIF. VIGTIGT: af sikkerhedshensyn skal du bruge en nyere version (version 0.67 eller nyere) for at kunne forbinde til vores SFTP service. Du kan finde mere information på projektets egen hjemmeside.

NB Ifølge AU's informationssikkerhedspolitik​​​​​​​​​​​​​​ er du selv ansvarlig for opdatering af eksternt software du installerer på din AU PC, da softwaren ellers udgør de en sikkerhedsrisiko for hele universitetet.

NB Ifølge AU's informationssikkerhedspolitik​​​​​​​ er du selv ansvarlig for opdatering af eksternt software du installerer på din AU PC, da softwaren ellers udgør de en sikkerhedsrisiko for hele universitetet.

Mounted adgang via SSHFS

Med SSHFS kan du binde fjernmapper lokalt og bruge indholdet som om det lå lokalt. Nedenfor gennemgår vores koordinator for NAT, Jesper Lykkegaard Karlsen, opsætning på hhv. Windows og MacOS.

Windows mount med WSL (v2) og SSHFS​

I denne powerpoint gennemgår vores koordinator for Nat, Jesper Lykkegaard Karlsen, hvordan du kan mounte ERDA som drev i windows med WSL (v2) og SSHFS​.

Klik her for at downloade powerpointen (på engelsk).

MacOS mount med SSHFS

I denne powerpoint gennemgår vores koordinator for Nat, Jesper Lykkegaard Karlsen, hvordan du kan mounte ERDA til MacOS med SSHFS. 

Klik her for at downloade powerpointen (på engelsk).

Mounted adgang via WebDAVS

WebDAV er en protokol til at tilgå fjernlager, og den kan sikres med TLS/SSL ligesom websider. Den sikrede version kalder vi WebDAVS. Nyere udgaver af Microsoft Windows, MacOS og Linux integrerer WebDAVS direkte, så du ikke behøver installere yderligere programmer.

Desværre har Microsoft sat en grænse på ca. 50MB for overførsler via WebDAVS. Derfor vil du få fejlbesked, hvis du forsøger at hente større filer. 

På grund af denne begrænsning anbefaler vi at du bruger SSHFS i stedet for WebDAVS, hvis du arbejder med store mængder data.

WebDAVS setup i ERDA

Gå ind på din Setup side i ERDA og åbn WebDAVS fanen.

Vælg et kodeord til login og klik Save WebDAVS Settings.

Bemærk at dine login-detaljer – også dit automatiske brugernavn, som ofte er en kombination af din email og navnet på dit ERDA projekt – bliver vist øverst på denne side.

WebDAVS i Windows

Åbn filer og klik på Computer.

Klik på Map network drive eller Add a network location øverst i vinduet.

Bemærk at Windows 7 kun viser Add a network location hvis du klikker på Connect to a Web site ... i Map network drive guiden.

NB: Windows 7 var den første udgave som for alvor tilbød WebDAVS-understøttelse. Ældre versioner fungerer muligvis. Alternativt kan du finde funktionaliteten i eksterne WebDAVS-hjælpeprogrammer.

WebDAVS i MacOS

Åbn Finder, vælg Go og klik på Connect to Server.

Gå til SIF Setup og åbn WebDAVS fanen. Kopier Server URL, sæt ind i pop op vinduet og klik Connect.

Log ind med dit brugernavn og kode. Dit brugernavn vil generelt være en kombination af din registrerede email og navnet på dit ERDA projekt. 

Hvis login lykkes, vil du se din ERDA mappe under dine filer.

WebDAVS i Linux

Åbn filhåndteringen (Nautilus, Konqueror, Dolphin, Thunar osv.). Klik Go og vælg Open Location.

Gå til ERDA Setup og åbn WebDAVS fanen. Kopier Server URL, sæt ind i pop op vinduet, og klik Connect. Erstat evt. https med davs i URLen, hvis det fejler. 

Login med selvvalgt brugernavn og kodeord fra ERDA. Dit brugernavn vil generelt være en kombination af din email og navnet på dit ERDA projekt. 

Hvis login lykkes, vil du se din ERDA mappe i dit system.

NB: Nautilus/Thunar bruger GNOMEs gvfs-bibliotek, som havde en kendt fejl i ældre versioner. Fejlen gjorde at uploads på over 1GB konsekvent hang. Hvis du oplever dette problem, anbefaler vi at du opgraderer til en rettet version af gvfs (f.eks. 1.22.2), eller bruger en anden klient.

WebDAVS/SFTP-adgang til Share Links

For at dele links og udveksle filer udenfor ERDA kan du kombinere Share Links med read- og write-adgang med effektiv adgang og binde share links til din maskine som netværksdrev.

For at dele både dine egne mapper og mapper fra en gruppe som en form for delte drev kan du dele en mappe via share links.

For at oprette effektiv adgang share links er fremgangsmåden den samme som ovenfor, med en enkelt forskel: share link ID’et på 10 tegn (f.eks. gBf51LXf4T) bruges som både som brugernavn og kode.

I alle tilfælde skal du omhyggeligt overveje hvilke filer, du giver adgang til og til hvilke personer, du giver adgang.

Support

For hjælp med 2-faktor godkendelse og mouting af drev, kontakt din lokale IT-support

Find din lokale IT-support

For hjælp med konkrete systemfejl, kontakt systemadministrationen:

Terms of Use