WAS-erklæring

Webtilgængelighederklæring (WAS-erklæring)

For at overholde webtilgængelighedsloven er det påkrævet, at både webportaler og mobilapplikationer har en såkaldt WAS-erklæring som gør rede for, hvilke punkter man overholder eller ikke overholder loven på platformen. Der føres tilsyn af Digitaliseringsstyrelsen som kan følge til påbud. Endvidere bliver alle rapporter og tilsyn offentliggjort på styrelsens hjemmeside

Derfor bør alle offentlige webportaler og mobilapplikationer overholde at have en tilgængelighedserklæring, såsnart det er offentlig tilgængeligt.

Hos Digitaliseringsstyrelsen kan du læse mere om, hvorfor du skal lave en WAS-erklæring og hvad en WAS-erklæring er

Vejledning til at få oprettet WAS-erklæring

1: Få MitID Erhverv til AU

Erklæringen skal udarbejdes i Digitaliseringsstyrelsens WAS-tool. For at få adgang til den, skal du have MitID Erhverv til AU. 

Bestil MitID Erhverv

2: Test din webportal for tilgængelighed

For at kunne udarbejde en tilgængelighedserklæring, skal du først vide, hvordan dit site overholder tilgængelighedsloven. Der findes forskellige værktøjer til at finde frem til det.

  • 2a: Siteimprove

Som medarbejder på AU kan du få adgang til webgovernance-værktøjet Siteimprove, hvor du kan oprette dit website og trække rapporter ud om tilgængelighed. Det er disse rapporter der ligger til grund for den tilgængelighedserklæring, som er udarbejdet på alle AUs websites.

Hvis du ønsker at benytte Siteimprove, skal du oprettes som bruger og bede om at få dit site oprettet også.

Bliv bruger af Siteimprove

AU IT brugeroplevelser kan endvidere introducere dig til, hvordan du benytter tilgængelighedsmodulet i Siteimprove, hvis ikke du kender værktøjet.

  • 2b: Andre muligheder

Der er også andre måder, som ikke kræver oprettelse i et system. Digitaliseringsstyrelsen har bl.a. en række anbefalinger til, hvordan du også kan gøre:

Vejledning til at teste webtilgængelighed

3: Opret WAS-erklæring

Når du har et overblik over, hvordan dit site/webportal overholder tilgængelighedsloven, og du har en medarbejder-signatur, så er du klar til at oprette en WAS-erklæring. Du kan få hjælp til at udfylde den korrekt i vejledningen fra Digitaliseringsstyrelsen: Se vejledning til udfyldelse af den: https://digst.dk/digital-service/webtilgaengelighed/vejledning/udfyldelse-af-tilgaengelighedserklaering/

4: Gør WAS-erklæring synlig

Når du har publiceret din WAS-erklæring, vil den have fået en standardiseret URL: (was.digst.dk/navnetpåditwebstedsdomæne-dk), som Digitaliseringsstyrelsen anviser i forbindelse med oprettelse af erklæringen.

Du skal derudover sørge for at erklæringen også er tilgængelig på følgende måder:

  • oprette en nemURL (www.navnetpåditwebstedsdomæne.dk/was), som linker til erklæringen på den standardiserede URL
  • hvis det er praktisk muligt, linke til den standardiserede URL fra sidefoden (footeren) på dit websted, hvor Digitaliseringsstyrelsen anbefaler at navngive linket "Tilgængelighedserklæring"