Giftige kemikalier

Visse typer af kemiske stoffer og blandinger kan bruges til ikke-fredelige formål, hvis de kommer i de forkerte hænder. Derfor er der krav om sikker opbevaring og pligt til at anmelde tyveri af giftige stoffer og blandinger samt stoffer og blandinger med alvorlige langtidseffekter.

De danske regler fra Miljøstyrelsen om sikker opbevaring og tyverianmeldelse af gifte er et led i regeringens terrorhandlingsplan. Formålet er at forebygge ulykker og at øge sikkerheden hos virksomheder og institutioner, der opbevarer og håndterer giftige kemikalier.

Reglerne omkring meget giftige og giftige stoffer og blandinger er beskrevet i ” Bekendtgørelse af lov om kemikalier” Kemikalieloven (retsinformation.dk) og i ”Giftbekendtgørelsen” Giftbekendtgørelsen (retsinformation.dk)

Indkøb - kræver det en særlig tilladelse?

Nej, som Universitet er AU undtaget for brug af rekvisitioner.

Ifølge §25 i loven er køb uden rekvisition tilladt, når det er til
videnskabelige og tekniske laboratorier og institutioner, som drives af staten, regionerne eller kommunerne.

Definition på et meget giftigt eller giftig stof og blanding

Stoffer og blandinger, der i henhold til CLP-forordningen er klassificerede og mærket med:

H300 Livsfarlig ved indtagelse
H301 Giftig ved indtagelse
H310 Livsfarlig ved hudkontakt
H311 Giftig ved hudkontakt
H330 Livsfarlig ved indånding
H331 Giftig ved indånding

og/eller

H370 Forårsager organskader *
*hvis der er kendskab til mere specifikke oplysninger, er disse tilføjet i sætningen, det kan være, hvilket organ der skades, og hvilken eksponeringsvej (indtagelse, hudkontakt og/eller indånding).

Krav til opbevaring

Meget giftige og giftige stoffer og blandinger samt stoffer og blandinger med alvorlige langtidseffekter, skal opbevares forsvarligt, under lås, utilgængeligt for børn, og ikke sammen med eller i nærheden af levnedsmidler, foderstoffer, lægemidler eller lignende.

For Universiteter gælder det, at alle døre til skabe, rum eller lignende, hvori der opbevares stoffer og blandinger, skal forsynes med en advarselstavle, som angivet nedenfor:

Et billede, der indeholder tekst, skilt/tegn, udendørs, gul Automatisk genereret beskrivelse

Advarselstavlen skal trykkes med sort kant på gul baggrund. Den gule baggrund skal dække mindst 50 % af tavlens overflade. Hver af tavlens sider skal mindst være 16 cm.

Udpegning af giftansvarlig

Virksomheder, der opbevarer meget giftige og giftige stoffer eller blandinger i en samlet mængde på over 125 ml, og hvortil flere end fem personer har adgang, skal udpege en eller flere personer, der på virksomhedens vegne sikrer, at opbevaring af de pågældende stoffer og blandinger sker efter reglerne, og uvedkommende ikke har adgang til de pågældende stoffer og blandinger.

I skal have styr på, hvor mange personer der har adgang til kemikalierne. ”Adgang” betyder derfor, at man har nøgle/adgang til enten det særskilte giftskab/giftrum/laboratorie, hvor de giftige kemikalier befinder sig.

Hvis I håndterer et omfattende antal kemikalier og har mange ansatte eller studerende, der har adgang til kemikalierne, så kan opgaven kræve, at I har mere end en giftansvarlig

Indfør særlige procedurer for, hvor og hvordan kemikalierne opbevares, hvem der har adgang til de giftige kemikalier, hvordan svind/bortkomst opdages, hvordan adgangsforholdene kontrolleres både for interne og eksterne, og indfør procedure for observation for unormal opførsel omkring de giftige kemikalier, ved f.eks. indrapportering til den giftansvarlige.

Politianmeldelse ved tyveri

I skal anmelde det til politiet, hvis I har begrundet mistanke om indbrud i det skab/rum/lokale, hvor I opbevarer gifte.

I skal også anmelde det, hvis der er svind/bortkomst, som ikke kan forklares ved almindelig brug og bortskaffelse. Der er ikke nogen lavere grænse for, hvornår I skal anmelde formodet tyveri af gifte. 

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan I se, hvad en tyverianmeldelse skal indeholde og læse mere om emnet Sikker opbevaring af gifte (mst.dk)

Oversigt over opbevaring, giftansvarlig og tyveri anmeldelse:

Klassifikation

H-sætninger

Fare
piktogram

Opbevaring under lås (§16)

Gift-ansvarlig
(§16, stk 2)

Tyveri
Anmeldelse
(§20)

Acute Tox. 1 eller
Acute Tox. 2

H300 Livsfarlig ved indtagelse
H310 Livsfarlig ved hudkontakt
H330 Livsfarlig ved indånding

skull

JA

JA

JA

Acute Tox. 3

H301 Giftig ved indtagelse
H311 Giftig ved hudkontakt
H331 Giftig ved indånding

skull

JA

JA

JA

Muta. 1A/1B

H340 Kan forårsage genetiske defekter

silhouete

JA

JA

NEJ

Carc. 1A/1B

H350 Kan fremkalde kræft

silhouete

JA

JA

NEJ

Repr. 1A/1B

H360 Kan skade forplantningsevnen eller det ufødte barn

silhouete

JA

JA

NEJ

STOT SE 1

H370 Forårsager organskader*

silhouete

JA

JA

NEJ

*hvis der er kendskab til mere specifikke oplysninger, er disse tilføjet i sætningen, det kan være, hvilket organ der skades og hvilken eksponeringsvej (indtagelse, hudkontakt og/eller indånding).