Bygningskompleks 1190 består af den tidligere eforbolig ved den ældste række af kollegierne i den nordvestlige side af Universitetsparken.
Eforboligen, der er opført i 1935, er en del af den ældste bebyggelse i Universitetsparken. Eforboligen, der er ejet af Bygningsstyrelsen, er sammenbygget med tre kollegiebygninger, der ejes af FEAS.
I 1935 kunne de første studerende flytte ind på ”Studenterkollegierne i Universitetsparken i Aarhus”, hvormed Danmarks første egentlige universitetscampus blev skabt. Tanken var, at de studerende og underviserne skulle bo og arbejde side om side, som man bl.a. kender det fra en række britiske universiteter. Kollegierne blev bygget for private midler, indsamlet af Universitetssamvirket. De økonomiske rammer blev skabt gennem sponsorater fra private, virksomheder, institutioner, amter og kommuner, således at hver sponsor sponsorerede ét eller flere værelser. Prisen pr. værelse var på 5.000 kr. og med sponsoratet fulgte, udover en navneplade og muligheden for at hjælpe en student, også retten til at udstikke de retningslinjer, som værelsets kommende beboere skulle overholde for at få værelset tildelt. Sponsorernes indstillingsret gælder stadig.
I efteråret 1943 blev de fem daværende kollegiebygninger beslaglagt af den tyske besættelsesmagt og beboerne blev flyttet. Gestapo brugte Kollegium 4 og 5 som deres hovedkontor i Jylland. Dette medførte, at det britiske luftvåben Royal Air Force, efter anmodning fra modstandsbevægelsen, jævnede de to kollegier med jorden under et luftbombardement den 31. oktober 1944. Resten af Universitetet blev pådraget mindre skader. Efter befrielsen kunne de studerende i september 1945 atter flytte tilbage til de nu renoverede kollegier 1, 2 og 3. I 1947 stod kollegium 4 og 5 genopført og kollegium VI stod færdigbygget.
Fra kollegiernes opførelse og frem til 1976 eksisterede der såkaldte ”eforer” på kollegiet; en professor, der mod fribolig og et beskedent honorar, holdt opsyn med de unge kollegianere.
Uddrag fra bogen ”Universitetskollegierne i Århus 1935-1985, side 57 og 61, afsnit af Poul Schmidt ”På kollegium i besættelsestiden”:
”For mig står det hele ganske klart: De lyse kollegiebygninger, som vi dengang synes var meget moderne, værelset med den sorte dobbeltdør, som skulle skærme mod støj udefra og med korkgulvet og altanen udenfor. Den mørke gang mellem værelserne belagt med klinker og en løber henover, som dæmpede skridtene udenfor: tøfler, klaprende slippers eller måske højhælede sko der standsede foran ens dør! .... Hver gang havde sit køkken, og jeg kan tydeligt høre lyden af skramlende stole på klinkegulvet derude, når nogen drak te, kaffe eller øl eller varmede mad. Denne lyd af stolene på klinkegulvet drog som en magnet.”
” Selve krigens gang fulgte vi jo især i kollegiets radiostue, hvor alle landets aviser lå fremme, og hvor der var dybe behagelige lænestole. ...På væggen var et stort Europakort, og der kunne vi dagligt følge den tyske tilbagegang. ...Så tog tyskerne kollegierne, og det var selvfølgelig en provokation. Pludselig var vi alle hjemløse.”
Bevaringsmanualens retningslinjer for bygningskomplekset.
Se dertil oplysninger om materialer og bygningsdele i menuen til venstre.
Retningslinjerne for bygningernes facader og tag skal følges for at fastholde den ensartede høje kvalitet og det samlede helhedsindtryk.
Ændringer på bygningernes facader og tag udføres af AU Bygninger som udvendigt vedligehold. Kontakt AU Bygninger for nærmere aftale, hvis et interiørprojekt vil medføre ændringer i bygningens ydre eller udearealer.
I januar 2023 er der offentliggjort en ny skiltemanual med retningslinjer, der skal følges ifm. skiltning på alle Aarhus Universitets eksisterende og nye bygninger. Download skiltemanualen her.
Retningslinjerne i den bevarende lokalplan 376 gælder forud for retningslinjerne i AUs manual for Universitetsparken og Vennelystparken.
Bestyrelsen for Kollegierne i Universitetsparken i Århus (1985): "Universitetskollegierne i Århus 1935-1985", side 7, 57.
Blinkenberg, Andreas (1953): "Aarhus Universitet 1928-1953". Universitetsforlaget i Aarhus, side 114, 132, 134.
Degn, Ole (red.). 1970. “Da det var nyt i Århus”. Universitetsforlaget i Århus / Aarhus Byhistoriske Udvalg, side 159-162.
Forskningsfondens Ejendomsselskab
Henriksen, Poul Ib & Olaf Lind (2003): ”Arkitekturfortællinger: Om Aarhus Universitets Bygninger”. Aarhus Universitetsforlag, side 110, 118.
Kollegianerrådet. Artikler på Kollegierne i Universitetsparkens hjemmeside, bl.a. ”Kollegiernes historie”.
Kristensen, Henrik Skov, Claus Kofoed & Frank Weber. (1988): “Vestallierede luftangreb i Danmark under 2. verdenskrig”. Aarhus Universitetsforlag, side 429-430, 446.
Lund, Niels Ole (1998): ”Bygmesteren C. F. Møller”. Aarhus Universitetsforlag, side 66-69.
Lykke, Palle (1992): "Billeder af Aarhus Universitets historie". Aarhus Universitetsforlag, side 21, 25.
Lykke, Palle (1996): "By og Universitet: Universitets-Samvirket, Aarhus, 1921-1996". Aarhus Universitetsforlag, side 196-197, 222-223.
Lykke, Palle, forhenv. universitetshistoriker. Artikel på universitetets hjemmeside: ”25 kapitler af Aarhus Universitets historie. Kollegier og professorboliger”.
Møller, C.F. (1961): “Aarhus Universitets bygninger 1933-1961”. Aarhus Universitet, side 3, 14, 31.
Møller, C.F. (1978): ”Aarhus Universitets bygninger”. Universitetsforlaget i Aarhus, side 34-35.
Møller, C.F. (1988): ”Det saakaldte C.F. Møllers Testamente”. C.F. Møllers Tegnestue & Aarhus Universitet Tekniske Forvaltning.
Skautrup, Peter. (1946): “Danmarks nye Universitet: Et overskue”. Universitetsforlaget i Aarhus, side 24-25.
Aarhus Universitet (1936): "Aarsskrift for Aarhus Universitet VIII". Universitetsforlaget i Aarhus, side 5.
... er du velkommen til at sende en mail til AU Bygninger på tek@au.dk