Bygning 1161

Bygningskomplekset, der alene består af bygning 1161 opført i 1953, ligger vest for C.F. Møllers Allé. Bygning 1161 blev ved opførelsen sammenbygget med bygningskompleks 1160. I 1957 blev bygning 1150 tilbygget på bygningens sydgavl.

Fra 1939 til 1953 hørte Hygiejnisk Institut hjemme på første sal i en nu nedrevet ejendom på hjørnet af Spanien og Jægergaardsgade, hvorefter instituttet flyttede til den nyopførte bygning 1161 i Universitetsparken. Samtidigt med opførelsen af institutterne i starten af 1950’erne, blev der på Aarhus Kommunehospital opført bygninger for Patologisk Anatomi og Retsmedicin, og dertil på statens regning et auditorium med 200 tilhørerpladser.

Bygningen blev ombygget væsentligt i 1978 og indrettet med læsesale, grupperum og bibliotek for medicinstuderende. I forbindelse med ombygningen blev der indrettet et nyt suplerende trapperum med udgang til det fri via en ombygget altan på bygningens nordgavl. 

Retningslinjer

Bevaringsmanualens retningslinjer for bygningskomplekset. 

Se dertil oplysninger om materialer og bygningsdele i menuen til venstre.

Facader og tag

Retningslinjerne for bygningernes facader og tag skal følges for at fastholde den ensartede høje kvalitet og det samlede helhedsindtryk. 

Ændringer på bygningernes facader og tag udføres af AU Bygninger som udvendigt vedligehold. Kontakt AU Bygninger for nærmere aftale, hvis et interiørprojekt vil medføre ændringer i bygningens ydre eller udearealer.

I januar 2023 er der offentliggjort en ny skiltemanual med retningslinjer, der skal følges ifm. skiltning på alle Aarhus Universitets eksisterende og nye bygninger. Download skiltemanualen her.

Gangarealer og trapperum

Det skal tilstræbes at bevare rummenes oprindelige bygningsdele og materialer, og hvor de ikke fremstår oprindelige, bør de i størst muligt omfang tilbageføres til det oprindelige udtryk. Dette gælder rummenes loft, gulv- og vægoverflader samt aptering som døre, fast inventar, snedkerdetaljer, vinduesbundplader mv.

I bygning 1161 må geometrien med afrundede kanter ved døråbningerne i gangarealerne ikke ændres. Bemærk at fodlister skal udføres afrundede som de oprindeligt udtryk.

Flugtvejstrappen ved den sydvendte altan på etage 1 bør fjernes og altanen bør genetableres med oprindeligt udseeende. Vindfanget er oprindeligt og oprindelige dele skal bevares. Vindfangstaget, der fremstår ombygget med høj tagkant, bør ved næstkommende renovering tilbageføres til oprindeligt udtryk.

Projekter, der medfører ændringer i forhold til det oprindelige udtryk, aftales med AU Bygninger.

Forespørgsler til AU Bygninger sendes til tek@au.dk.

Retningslinjerne i den bevarende lokalplan 376 gælder forud for retningslinjerne i AUs manual for Universitetsparken og Vennelystparken. 

Kildeliste

Blinkenberg, Andreas (1953): "Aarhus Universitet 1928-1953". Universitetsforlaget i Aarhus, side 64-65, 134.

Lykke, Palle, forhenv. universitetshistoriker. Artikel på universitetets hjemmeside: ”Spanien 65”.

Møller, C.F. (1961): “Aarhus Universitets bygninger 1933-1961”. Aarhus Universitet, side 3, 28.

Møller, C.F. (1978): ”Aarhus Universitets bygninger”. Universitetsforlaget i Aarhus, side 146.

Aarhus Universitet (1953): "Aarhus Universitet Aarsberetning". Universitetsforlaget i Aarhus, side 25. 

Aarhus Universitet (1953): "Aarsskrift for Aarhus Universitet XXV". Universitetsforlaget i Aarhus, side 64-65. 

Aarhus Universitet (1954): "Aarsskrift for Aarhus Universitet XXVI". Universitetsforlaget i Aarhus, side 122.

Aarhus Universitet (1975): "Aarhus Universitet Årsberetning 1974-75". Universitetsforlaget i Aarhus, side 39.

Har du spørgsmål eller kommentarer? 

... er du velkommen til at sende en mail til AU Bygninger på tek@au.dk