Bygningskompleks 1130

Bygningskompleks 1130, der huser Institut for Bioscience ligger vest for C. F. Møllers Allé. Bygningerne 1130, 1131, 1134 og1135 er sammenbyggede og rummer undervisningsrum, laboratorier og kontorer, mens den en-etages bygning 1137 mod nordøst er indrettet som Hebarie. 

Placeringen af biologikæden, der sammen med fysik-matematikkæden afgrænser et parkrum på det tidligere miltærareal på "Galgebakken", blev fastlagt i en helhedsplan godkendt i 1964. Hver gang der skulle bygges på arealet blev kun meget små grundstykker frigivet, og bygningerne blev derfor højere end de oprindelige intensioner for Universitetsparken.

Bygningerne i komplekset blev opført i 1967, 1973 og 1978. Bygningerne blev bredere og højere end de tidligere bygningstyper, da der i perioden blev indført dybere laboratorier samt mellemrum mellem etagerne til rørfremføringer. Den nordligste bygning, der blev tilbygget i 1978, indeholder hovedsagligt undervisningslokaler. Bygningen har et indgangsparti mod nord, hvor døren blev udformet som kopi af hovedbygningens trædøre.

Bygningen til Aarhus Universitets Herbarium, der rummer en samling af tørrede planter fra hele verden, blev tilføjet som en fritliggende bygning i én etage i 1987. 

Retningslinjer

Bevaringsmanualens retningslinjer for bygningskomplekset. 

Se dertil oplysninger om materialer og bygningsdele i menuen til venstre.

Facader og tag

Retningslinjerne for bygningernes facader og tag skal følges for at fastholde den ensartede høje kvalitet og det samlede helhedsindtryk. 

Ændringer på bygningernes facader og tag udføres af AU Bygninger som udvendigt vedligehold. Kontakt AU Bygninger for nærmere aftale, hvis et interiørprojekt vil medføre ændringer i bygningens ydre eller udearealer.

I januar 2023 er der offentliggjort en ny skiltemanual med retningslinjer, der skal følges ifm. skiltning på alle Aarhus Universitets eksisterende og nye bygninger. Download skiltemanualen her.

Gangarealer og trapperum

Det skal tilstræbes at bevare rummenes oprindelige bygningsdele og materialer, og hvor de ikke fremstår oprindelige, bør de i størst muligt omfang tilbageføres til det oprindelige udtryk. Dette gælder rummenes loft, gulv- og vægoverflader samt aptering som døre, fast inventar, snedkerdetaljer, vinduesbundplader mv.

Projekter, der medfører ændringer i forhold til det oprindelige udtryk, aftales med AU Bygninger.

Forespørgsler til AU Bygninger sendes til tek@au.dk.

Retningslinjerne i den bevarende lokalplan 376 gælder forud for retningslinjerne i AUs manual for Universitetsparken og Vennelystparken. 

Kildeliste

Christensen, Ingeborg (2005): "Aarhus Universitet 1978-2003". Aarhus Universitetsforlag, side 284.

Møller, C.F. (1978): ”Aarhus Universitets bygninger”. Universitetsforlaget i Aarhus, side 132-135. 

Aarhus Universitet (1969): "Aarhus Universitet Aarsberetning 1968-69". Universitetsforlaget i Aarhus, side 51.

Aarhus Universitet (1975): "Aarhus Universitet Årsberetning 1974-75". Universitetsforlaget i Aarhus, side 38.

Aarhus Universitet (1978): "Aarhus Universitet Årsberetning 1975-77". Universitetsforlaget i Aarhus, side 41.

Aarhus Universitet (1980): "Aarhus Universitet Årsberetning 1978-79". Universitetsforlaget i Aarhus, side 99.

Har du spørgsmål eller kommentarer? 

... er du velkommen til at sende en mail til AU Bygninger på tek@au.dk