Bygningskompleks 1530

Bygningskompleks 1530 er fra 1968 og ligger i den vestlige del af Universitetsparken i området ved Galgebakken. Bygningerne er bygget i 3-6 etager, som andre komplekser fra samme periode, og huser undervisningslokaler, en kantine og et auditorie.

Instituttet blev oprettet samtidig med Det Naturvidenskabelige Fakultet i 1954. Det Matematiske Institut hørte først til i bygningerne 1330-1333, indtil instituttet kunne flytte ind i det nyopførte bygningskompleks 1530 i den vestlige del af Universitetsparken.

Bygningskomplekset, der sammen med bygning 1533 og 1536, blev indviet i 1967, var første del af den store bygningskæde i Universitetsparkens vestlige side. Også ved denne bygning blev højde- og tæthedsforhold bestemt af militærbygningernes langsomme fraflytning, således som beskrevet under Fysisk Institut bygningskompleks 1520. Der blev på grund af pladsmangel og ønsket om at have nær kontakt mellem institutterne for Fysik, Matematik og Biologi bygget tæt og med bygningsfløje op til 6 etager også højere end man hidtil havde bygget i Universitetsparken.

I samarbejde med instituttet blev bygningerne udformet med mange faciliteteter for de studerende, som de kunne have glæde af ved såvel studierne som i fritiden. Det blev blandt andet til læsesale, samtalerum, motionsrum, et auditorium, der også kunne fungere som biograf samt en kantine, der også rummede mindre rum til frokostmøder.

Retningslinjer

Bevaringsmanualens retningslinjer for bygningskomplekset. 

Se dertil oplysninger om materialer og bygningsdele i menuen til venstre.

Facader og tag

Retningslinjerne for bygningernes facader og tag skal følges for at fastholde den ensartede høje kvalitet og det samlede helhedsindtryk. 

Ændringer på bygningernes facader og tag udføres af AU Bygninger som udvendigt vedligehold. Kontakt AU Bygninger for nærmere aftale, hvis et interiørprojekt vil medføre ændringer i bygningens ydre eller udearealer.

I januar 2023 er der offentliggjort en ny skiltemanual med retningslinjer, der skal følges ifm. skiltning på alle Aarhus Universitets eksisterende og nye bygninger. Download skiltemanualen her.

Gangarealer og trapperum

Ved vedligeholdelse og ændringer skal de oprindelige materialer og bygningsdele i alle rumtyper bevares, og hvor de ikke fremstår oprindelige, bør de i størst muligt omfang tilbageføres til det oprindelige udtryk. Dette gælder rummenes loft, gulv- og vægoverflader samt aptering som døre, fast inventar, snedkerdetaljer, vinduesbundplader mv. Bemærk at også oprindelige bygningsdele som eksempelvis dørplader, der er henstillet i depot, skal bevares. Ligeledes skal fast inventar og løse møbler, der er oprindelige, bevares.

Det skal tilstræbes at bevare rummenes oprindelige bygningsdele og materialer, og hvor de ikke fremstår oprindelige, bør de i størst muligt omfang tilbageføres til det oprindelige udtryk. Dette gælder rummenes loft, gulv- og vægoverflader samt aptering som døre, fast inventar, snedkerdetaljer, vinduesbundplader mv.

Projekter, der medfører ændringer ift. rumstrukturer, herunder tværskillevægge, eller ift. det oprindelige udtryk, aftales med AU Bygninger.

Forespørgsler til AU Bygninger sendes til tek@au.dk.

Bygning 1530, 1532 og 1534 er indstillet til fredning jf. høringsbrev af 8. november 2023. Der skal ansøges ved Slots- og Kulturstyrelsen ved alle ændringer af bygningens ydre eller indre iht. denne vejledning.

Retningslinjerne i den bevarende lokalplan 376 gælder forud for retningslinjerne i AUs manual for Universitetsparken og Vennelystparken. 

Kildeliste

Henriksen, Poul Ib & Olaf Lind (2003): ”Arkitekturfortællinger: Om Aarhus Universitets Bygninger”. Aarhus Universitetsforlag, side 140.

Lund, Niels Ole (1998): ”Bygmesteren C.F. Møller”. Aarhus Universitetsforlag, side 87-88.

Møller, C.F. (1978): ”Aarhus Universitets bygninger”. Universitetsforlaget i Aarhus, side 118-123.

Skriver, Poul Erik, Mads Møller & Steno Museet (1994): “Aarhus Universitets bygninger. En arkitektonisk helhed”. Steno Museet, side 26.

Aarhus Universitet (1969): "Aarhus Universitet Aarsberetning 1968-69". Universitetsforlaget i Aarhus, side 50.

Har du spørgsmål eller kommentarer? 

... er du velkommen til at sende en mail til AU Bygninger på tek@au.dk