Bygningskompleks 1610

Bygningskompleks 1610 eller IOOS, der huser tandlægeuddannelserne, ligger på vestsiden af Vennelystparken ud mod Høegh-Guldbergs Gade. Komplekset består af bygningerne 1610, 1611, 1612, 1613 og 1614. Bygning 1610-1613 er opført fra 1958-60, mens bygning 1614 er opført i 1975.

I starten af 1950erne ønskede flere højskoler med relation til universitetet at etablere sig med nybygninger. Området ved Galgebakken ansås som den bedste placering, men her ønskede universitetet selv at have udvidelsesmuligheder. Det lykkedes for universitetet, at få overtalt politikerne til at placere højskolerne i Vennelystparken.

Planen for Vennelystparken blev godkendt bygning for bygning fra 1957 til 1977. Da en ødelagt ældre teaterbygning blev fjernet, opnåede først Kursus for Sundheds- og Sygeplejersker og dernæst Tandlægehøjskolen tilladelse til at opføre undervisningsbygninger i Vennelystparkens vestlige del ud mod Høegh-Guldbergs Gade. Det blev bestemt, at bygningerne i Vennelystparken skulle udformes i samme stil som universitetsbygningerne, således at der opnåedes en arkitektonisk helhed ift. bebyggelserne i de to parker. 

De første to bygninger bestod af en undervisningsbygning (bygning 1611) og en auditoriebygning (bygning 1612), der stod færdige i 1958, således at undervisningen kunne påbegyndes i lokalerne i efteråret 1958. Bygning 1610 blev kort efter tilbygget som en tværliggende fløj med korte langsgående tagrygninger og for området ukarakteristiske komplekse tagsammenskæringer, som forbindelse til den store klinikfløj (bygning 1613). Kong Frederik den niende foretog først den officielle indvielse af Århus Tandlægehøjskole 13. maj 1961. Halvandet år efter indvielsen var første kandidat færdig med sin uddannelse.

Bygningerne i Vennelystparken blev tegnet af et andet arkitekteam ved C. F. Møller, end dem der projekterede bygningerne nord for Vennelyst Boulevard. Det afstedkom forskelle i detaljering og kvalitet, hvor der eksempelvis i kompleksets facademurværk ses flere petringer omkring vinduesåbningerne end ved Universitetsparkens bygninger. Dertil blev der anvendt kvadratiske dampa-loftsplader i stedet for lameller og modulmålene afveg fra de ellers meget anvendte tre-meter moduler. Klinikfløjen markerer sig stærkt i sammenhæng med Vennelystparken med den gridopdelte vinduesrige østfacade. 

I 1977 blev komplekset udvidet med en kontorfløj syd for klinikfløjen. I 1992 fusioneredes Tandlægehøjskolen med Det Lægevidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, der samtidig omdøbtes til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Den tidligere Århus Tandlægehøjskole hedder i dag Institut for Odontologi og Oral Sundhed, forkortet IOOS. 

I 1992 fusioneredes Tandlægehøjskolen med Det Lægevidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, der samtidig omdøbtes til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Den tidligere Århus Tandlægehøjskole var nu blevet til Odontologisk Institut, og i daglig tale Tandlægeskolen. I 1992 blev den en del af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

Retningslinjer

Bevaringsmanualens retningslinjer for bygningskomplekset. 

Se dertil oplysninger om materialer og bygningsdele i menuen til venstre.

Facader og tag

Retningslinjerne for bygningernes facader og tag skal følges for at fastholde den ensartede høje kvalitet og det samlede helhedsindtryk. 

Ændringer på bygningernes facader og tag udføres af AU Bygninger som udvendigt vedligehold. Kontakt AU Bygninger for nærmere aftale, hvis et interiørprojekt vil medføre ændringer i bygningens ydre eller udearealer.

I januar 2023 er der offentliggjort en ny skiltemanual med retningslinjer, der skal følges ifm. skiltning på alle Aarhus Universitets eksisterende og nye bygninger. Download skiltemanualen her.

Gangarealer og trapperum

Det skal tilstræbes at bevare rummenes oprindelige bygningsdele og materialer, og hvor de ikke fremstår oprindelige, bør de i størst muligt omfang tilbageføres til det oprindelige udtryk. Dette gælder rummenes loft, gulv- og vægoverflader samt aptering som døre, fast inventar, snedkerdetaljer, vinduesbundplader mv.

Projekter, der medfører ændringer i forhold til det oprindelige udtryk, aftales med AU Bygninger.

Forespørgsler til AU Bygninger sendes til tek@au.dk.

Bygning 1613 er indstillet til fredning jf. høringsbrev af 8. november 2023. Der skal ansøges ved Slots- og Kulturstyrelsen ved alle ændringer af bygningens ydre eller indre iht. denne vejledning.

Retningslinjerne i den bevarende lokalplan 376 gælder forud for retningslinjerne i AUs manual for Universitetsparken og Vennelystparken. 

Kildeliste

Auhist.au.dk: "AU Universitetshistorie".

Forskningsfondens Ejendomsselskab

Møller, C.F. (1961): “Aarhus Universitets bygninger 1933-1961”. Aarhus Universitet, side 3, 33-34.

Møller, C.F. (1978): ”Aarhus Universitets bygninger”. Universitetsforlaget i Aarhus, side 94-95.

Møller, C.F. (1988): "Det saakladte C.F. Møllers Testamente". C.F. Møllers Tegnestue & Aarhus Universitet Tekniske Forvaltning. 

Skriver, Poul Erik (1962): "Tre universitetsbygninger i Århus (Vennelystparken)". Arkitektur, side 144, 148-152.

Tandlægebladet (1983): "Århus Tandlægehøjskole 1958-83". Tandlægebladet, nr. 16, side 542-572.

Har du spørgsmål eller kommentarer? 

... er du velkommen til at sende en mail til AU Bygninger på tek@au.dk