Bygningskompleks 1320

Bygningskompleks 1320 ligger i det nordøstlige hjørne af Universitetsparken og består af en sammenhængende randbebyggelse (bygningerne 1322 til 1328), der skærmer parken for Randersvej og Nordre Ringgade. To tværliggende bygninger i en etage rummer Tvillingeauditorierne (bygning 1324) og Samfundsfagenes Kantine (1321), og mellem disse under terræn en parkeringskælder (bygning 1320).

Mens Det Naturvidenskabelige Fakultets pladsbehov, som omtalt under beskrivelsen af Fysisk Institut, blev løst ved forøgelse af de tidligere vedtagne bygningshøjder, måtte man, for at undgå en påtænkt flytning af dele af universitetet til Skejby eller Lisbjerg nord for Aarhus, anlægge en større bebyggelse for Det Humanistiske Fakultet i parkens nord-østre hjørne. Bygningerne blev taget i brug i 1975.
For arealmæssigt at gennemføre denne ret store bebyggelse måtte man fjerne de fem professorboliger opført i 1935 og inddrage en del af vejarealet. Det bøder på den noget tætte bebyggelse, hvor en sammenhængende række af bygningsblokke afskærmer parken fra den støjgivende trafik fra Ringgaden og Nørrebrogade. De let forskudte bygningsblokke danner nogle arkitektoniske gode rum i parkområdet.

Bygningernes indre er udført med stor omtanke ift. den støjgivende trafik. Bygningernes gangarealer er hovedsageligt placeret mod vejområderne, mens funktionsrum som kontorer, undervisningslokaler og mødelokaler er placeret mod parkområdet. Facaderne mod vejområderne udført med færre vinduer end facaderne mod parkområdet, svarende til at hvert andet vindue er fjernet.

Gangforløbene er et af kendetegnene ved nord-østre hjørne, hvor man nærmest bevæger sig gennem en labyrint af teglsten. De få enkle materialer, tegl, egetræ og lamellofter, bidrager til at give bygningerne i nord-østre hjørne et homogent og fuldendt udtryk.

Der er fra 1970-erne indtænkt en vis grad af fleksibilitet. Det gennemførte modulsystem definerer rammerne, så størrrelsen på rummene bag gangarealerne kan ændres, og der er fra starten lavet tilmurede dørhuller, som et klart signal om mulighederne for fleksibel udnyttelse af arealerne.

Retningslinjer

Bevaringsmanualens retningslinjer for bygningskomplekset. 

Se dertil oplysninger om materialer og bygningsdele i menuen til venstre.

Facader og tag

Retningslinjerne for bygningernes facader og tag skal følges for at fastholde den ensartede høje kvalitet og det samlede helhedsindtryk. 

Ændringer på bygningernes facader og tag udføres af AU Bygninger som udvendigt vedligehold. Kontakt AU Bygninger for nærmere aftale, hvis et interiørprojekt vil medføre ændringer i bygningens ydre eller udearealer.

I januar 2023 er der offentliggjort en ny skiltemanual med retningslinjer, der skal følges ifm. skiltning på alle Aarhus Universitets eksisterende og nye bygninger. Download skiltemanualen her.

Gangarealer og trapperum

Gangarealernes oprindelige materialer og bygningsdele bevares, herunder:

  • Klinkegulve og sokkelklinker
  • Vægge med blank mur
  • Dampa 10 panellofter 
  • Pladedøre med egefiner
  • Dobbeltdøre med egefiner samt egefinerede vægpartier med døre
  • Vinduesbundplader med klinker

Udpegede pladedøre med egefiner iht. denne oversigt kan udskiftes til glasdøre med egefiner.

Udpegede pladedøre til trapperum og dobbeltdøre med egefiner iht. denne oversigt kan udskiftes til massive træglasdøre.

Hvor de ikke fremstår oprindelige, skal de tilbageføres til det oprindelige udtryk, med mindre andet er aftalt med AU Bygninger.

Forespørgsler til AU Bygninger sendes til tek@au.dk.

Retningslinjerne i den bevarende lokalplan 376 gælder forud for retningslinjerne i AUs manual for Universitetsparken og Vennelystparken. 

Kildeliste

Det Lærde Selskab & Gustav Albeck (red.) (1978): "Aarhus Universitet 1928-1978". Aarhus Universitetsforlag, side 219, 304.

Groth, Leif et al. (1986): "Samvirke og samspil. En bog om Aarhus Universitet". Universitets-Samvirket, Aarhus Universitetsforlag, side 13, 21.

Henriksen, Poul Ib & Olaf Lind (2003): ”Arkitekturfortællinger - Om Aarhus Universitets Bygninger”. Aarhus Universitetsforlag, side 123, 125, 140, 175.

Lehmann, Henning (1995): "Aarhus Universitet - planer og grundlag". Aarhus Universitet, side 24.

Lund, Niels Ole (1998): ”Bygmesteren C. F. Møller”. Aarhus Universitetsforlag, side 88.

Lykke, Palle (1992): “Billeder af Aarhus Universitets historie”. Aarhus Universitetsforlag, side 58-59, 65.

Møller, C.F. (1978): ”Aarhus Universitets bygninger”. Universitetsforlaget i Aarhus, side 160-169.

Skriver, Poul Erik, Mads Møller & Steno Museet (1994): “Aarhus Universitets bygninger - En arkitektonisk helhed”. Steno Museet, side 26.

Aarhus Universitet (1967): "Aarhus Universitet Aarsberetning 1966-67". Universitetsforlaget i Aarhus, side 27.

Aarhus Universitet (1969): "Aarhus Universitet Aarsberetning 1968-69". Universitetsforlaget i Aarhus, side 51.

Aarhus Universitet (1970): "Aarhus Universitet Årsberetning 1969-70". Universitetsforlaget i Aarhus, side 60.

Aarhus Universitet (1975): "Aarhus Universitet Årsberetning 1974-75". Universitetsforlaget i Aarhus, side 38.

Har du spørgsmål eller kommentarer? 

... er du velkommen til at sende en mail til AU Bygninger på tek@au.dk