Bygningskompleks 1180

Bygningskompleks 1180 er et fritliggende bygningskompleks, der ligger på vestsiden af den centrale del af Universitetsparken ud mod Ole Worms Allé. Bygning 1180 er en tværliggende forbindelsesgang, der forbinder de to højere parallelt liggende bygninger 1181 og 1182. Bygning 1185 er en senere tilbygning i én etage.

Bygningerne blev som nogle af universitetets tidlige institutbygninger opført i 1952-53 til Institutterne for Patologi og Farmakologi. 

Bygningskomplekset blev disponeret med en et-etages undervisnings- og auditoriebygning (bygning 1181) og en tre-etagers forskningsbygning (bygning 1182) sammenbundet af en forbindelsesgang med hovedindgang i et sydvendt glasparti. I forskningsbygningen blev der som noget nyt allerede fra starten indrettet dyrestalde i tagetagen.

C.F. Møller arbejdede sammen med instituttets professorer for at finde frem til de bedste vinduesstørrelser og placering i forhold til rummenes funktioner, for at undgå de problemer med dårligt indeklima, der havde været i andre bygninger med store vinduesarealer. Laboratorierne fik derfor vinduer i mere begrænset størrelse, som blev placeret højt i rummene. Dette giver dog i dag udfordringer i forhold til at kunne ændre rummenes funktioner. 

I 1958 blev bygning 1185 opført som en tilbygning i én etage til forskningsbygningen. 

Auditoriet i undervisningsbygningen blev senere nedlagt, og bygningen blev ombygget med nyt dæk samt flytning af vinduesåbninger ud mod Ole Worms Allé.

Retningslinjer

Bevaringsmanualens retningslinjer for bygningskomplekset. 

Se dertil oplysninger om materialer og bygningsdele i menuen til venstre.

Facader og tag

Retningslinjerne for bygningernes facader og tag skal følges for at fastholde den ensartede høje kvalitet og det samlede helhedsindtryk. 

Ændringer på bygningernes facader og tag udføres af AU Bygninger som udvendigt vedligehold. Kontakt AU Bygninger for nærmere aftale, hvis et interiørprojekt vil medføre ændringer i bygningens ydre eller udearealer.

I januar 2023 er der offentliggjort en ny skiltemanual med retningslinjer, der skal følges ifm. skiltning på alle Aarhus Universitets eksisterende og nye bygninger. Download skiltemanualen her.

Gangarealer og trapperum

Det skal tilstræbes at bevare rummenes oprindelige bygningsdele og materialer, og hvor de ikke fremstår oprindelige, bør de i størst muligt omfang tilbageføres til det oprindelige udtryk. Dette gælder rummenes loft, gulv- og vægoverflader samt aptering som døre, fast inventar, snedkerdetaljer, vinduesbundplader mv.

Projekter, der medfører ændringer i forhold til det oprindelige udtryk, aftales med AU Bygninger.

Forespørgsler til AU Bygninger sendes til tek@au.dk.

Retningslinjerne i den bevarende lokalplan 376 gælder forud for retningslinjerne i AUs manual for Universitetsparken og Vennelystparken. 

Kildeliste

Blinkenberg, Andreas (1953): "Aarhus Universitet 1928-1953". Universitetsforlaget i Aarhus, side 64-65, 134.

Lund, Niels Ole (1998): ”Bygmesteren C. F. Møller”. Aarhus Universitetsforlag, side 83.

Lykke, Palle (1992): “Billeder af Aarhus Universitets historie”. Aarhus Universitetsforlag, side 27.

Møller, C.F. (1961): “Aarhus Universitets bygninger 1933-1961”. Aarhus Universitet, side 3, 24.

Møller, C.F. (1978): ”Aarhus Universitets bygninger”. Universitetsforlaget i Aarhus, side 72-73.

Møller, C.F. (1979): "Det saakladte C.F. Møllers Testamente". C.F. Møllers Tegnestue & Aarhus Universitet Tekniske Forvaltning. 

Aarhus Universitet (1953): "Aarsskrift for Aarhus Universitet XXV". Universitetsforlaget i Aarhus, side 65-66, 82.

Har du spørgsmål eller kommentarer? 

... er du velkommen til at sende en mail til AU Bygninger på tek@au.dk