Bygningskompleks 1670

Bygningskompleks 1670 er fra 1967 og ligger i den sydligste del af Vennelystparken og består af bygning 1670-75. Komplekset var oprindeligt et museum, men tilhører i dag Aarhus Universitet og huser Institut for Geoscience.

Det første kunstmuseum åbnede i 1859 i lokaler i tilknytning til det daværende rådhus, som i dag huser Kvindemuseet. Ved åbningen var det den første offentligt tilgængelige kunstudstilling uden for København. I 1877 flyttede Århus kunstmuseum ind i en nybygget museumsbygning ved Mølleparken, og 90 år senere i 1967 til et nybygget bygningskompleks i Vennelystparken. 

Aarhus Kunstmuseums tredje officielle domicil blev tegnet af C.F. Møller, som også stod bag de andre gule bygninger i Universitetsparken. Museumsledelse ønskede et stort museum med lavmælt arkitektur, der ikke ville stjæle opmærksomheden fra den udstillede kunst. C.F. Møllers Tegnestue løste opgaven ved at opføre tre parallelforskudte enkeltbygninger, der indbyrdes er forbundet med glaspartier. Bygningernes store rum kunne med flytbare skillevægge reguleres i størrelse efter udstillingsbehov. For ikke at miste dyrebar vægplads blev vinduerne placeret højt, og lyset derfra blev suppleret med kunstig belysning.

Med placeringen i det kuperede terræn i Vennelystparkens sydspids ville man pointere sammenhængen med Universitetets forskning og undervisning. Museet fik en smuk placering, men det var en byggegrund uden udvidelsesmuligheder. I 1988 blev pladsen igen konstateret for trang. Kunstværkerne blev nu ofte skabt i større formater, og publikums forventninger til udenoms faciliteter havde udviklet sig. Aarhus Kunstmuseums nuværende museumsbygning blev indviet i 2004, og ved flytningen skiftede museet navn til ARoS Aarhus Kunstmuseum. 

Efter museets udflytning blev der iværksat en omfattende ombygning af de tidligere udstillingsbygninger med bl.a. etablering af flere vinduer i facaderne. Geocience flyttede ind i bygningerne i 2006; efter at have været et meget opsplittet institut med op til seks forskellige geografiske placeringer blev instituttet nu samlet et sted.

Retningslinjer

Bevaringsmanualens retningslinjer for bygningskomplekset. 

Se dertil oplysninger om materialer og bygningsdele i menuen til venstre.

Facader og tag

Retningslinjerne for bygningernes facader og tag skal følges for at fastholde den ensartede høje kvalitet og det samlede helhedsindtryk. 

Ændringer på bygningernes facader og tag udføres af AU Bygninger som udvendigt vedligehold. Kontakt AU Bygninger for nærmere aftale, hvis et interiørprojekt vil medføre ændringer i bygningens ydre eller udearealer.

I januar 2023 er der offentliggjort en ny skiltemanual med retningslinjer, der skal følges ifm. skiltning på alle Aarhus Universitets eksisterende og nye bygninger. Download skiltemanualen her.

Gangarealer og trapperum

Bygningskomplekset fremstår meget ombygget. Det skal tilstræbes at fastholde god og ensartet kvalitet i bygningskompleksets gangarealer og trapperum. Dette gælder rummenes loft, gulv- og vægoverflader samt aptering som døre, fast inventar, snedkerdetaljer, vinduesbundplader mv.

Forespørgsler til AU Bygninger sendes til tek@au.dk.

Retningslinjerne i den bevarende lokalplan 376 gælder forud for retningslinjerne i AUs manual for Universitetsparken og Vennelystparken. 

Kildeliste

Lex.dk (2020): "ARoS Aarhus Kunstmuseum".

Møller, C.F. (1961): “Aarhus Universitets bygninger 1933-1961”. Aarhus Universitet, side 3.

Møller, C.F. (1978): ”Aarhus Universitets bygninger”. Universitetsforlaget i Aarhus, side 94-95.

Skriver, Poul Erik, Mads Møller & Steno Museet. (1994): “Aarhus Universitets bygninger. En arkitektonisk helhed”. Steno Museet, side 28.

Har du spørgsmål eller kommentarer? 

... er du velkommen til at sende en mail til AU Bygninger på tek@au.dk