Bygningskompleks 1230

Bygningskompleks 1230 ligger syd for Wilhelm Meyers Allé. Bygningskompleksets ældste bygninger er opført i 1957 og består af institutbygningerne 1233 og 1234 med undervisningsrum og laboratorier i tre etager samt auditoriebygning 1232 i én etage. I 1974 blev komplekset udvidet med forbindelsesgang 1230 og en undervisningsbygning, bygning 1231 i fire etager. Mellem kompleksets fløje er der indrettet en parterreetage med en østvendt tilkørselsport og en tagflade indrettet til udeophold.

Bygningskomplekset skulle have været placeret i det medicinske område i parkens vestlige del, men da der ikke var udsigt til, at militæret ville fraflytte arealerne der, opførtes instituttet istedet syd for det nyopførte musikinstitut (bygningskompleks 1220) på en grund kommunen stillede til rådighed. Jordbundsforholdene var dårlige, da denne del af kløften var blevet opfyldt i forbindelse med opførelsen af Fødselsstiftelsen, og komplekset blev derfor opført med pælefundering. Universitetet fik med bygningskompleksets opførelse i 1957 sit hidtil største auditorium med plads til 300 tilhørere. Tilbygningen 1231 blev opført i 1974 og indrettet med sektions- og miskroskopi-sale samt et auditorium med 170 pladser øverst i bygningen. Den bredere undervisningsfløj i fire etager blev forbundet til det oprindelige kompleks med en glasgang, bygning 1230, der herefter også blev kompleksets hovedindgang. Efter udbygningen i 1974 omkransede bygningskomplekset mod nord et asfaltbelagt gårdrum sammen med bygningskompleks 1220. Det indre gårdrum med åbning mod øst blev udbygget i 2001, således at gårdrummet blev hævet, med etablering af bedre forhold for og mere diskret tilkørsel til instituttets obduktionsfaciliteter. Der blev samme år også opført en mindre tilbygning 1235 på sydgavlen af institutbygning 1231.

Retningslinjer

Bevaringsmanualens retningslinjer for bygningskomplekset. 

Se dertil oplysninger om materialer og bygningsdele i menuen til venstre.

Facader og tag

Retningslinjerne for bygningernes facader og tag skal følges for at fastholde den ensartede høje kvalitet og det samlede helhedsindtryk. 

Ændringer på bygningernes facader og tag udføres af AU Bygninger som udvendigt vedligehold. Kontakt AU Bygninger for nærmere aftale, hvis et interiørprojekt vil medføre ændringer i bygningens ydre eller udearealer.

I januar 2023 er der offentliggjort en ny skiltemanual med retningslinjer, der skal følges ifm. skiltning på alle Aarhus Universitets eksisterende og nye bygninger. Download skiltemanualen her.

Gangarealer og trapperum

Det skal tilstræbes at bevare rummenes oprindelige bygningsdele og materialer, og hvor de ikke fremstår oprindelige, bør de i størst muligt omfang tilbageføres til det oprindelige udtryk. Dette gælder rummenes loft, gulv- og vægoverflader samt aptering som døre, fast inventar, snedkerdetaljer, vinduesbundplader mv.

Projekter, der medfører ændringer i forhold til det oprindelige udtryk, aftales med AU Bygninger.

Forespørgsler til AU Bygninger sendes til tek@au.dk.

Retningslinjerne i den bevarende lokalplan 376 gælder forud for retningslinjerne i AUs manual for Universitetsparken og Vennelystparken. 

Kildeliste

Møller, C.F. (1961): “Aarhus Universitets bygninger 1933-1961”. Aarhus Universitet, side 3, 25-26.

Møller, C.F. (1978): "Aarhus Universitets bygninger". Universitetsforlaget i Aarhus, side 76-77, 80-81.

Skriver, Poul Erik (1966): "Århus Universitet - administrationsbygningen og studenternes hus samt statsbiblioteket i Århus". Arkitektur, side 158.

Aarhus Universitet (1973): "Aarhus Universitets Årsberetning 1972-73". Universitetsforlaget i Aarhus, side 53. 

Aarhus Universitet (1975): "Aarhus Universitet Årsberetning 1974-75". Universitetsforlaget i Aarhus, side 38.

Har du spørgsmål eller kommentarer? 

... er du velkommen til at sende en mail til AU Bygninger på tek@au.dk